FOOTBALL LEAKS

Šokantna vijest za najveće nogometne zvijezde!

02.12.2016 u 22:21

Bionic
Reading

Novinari iz cijele Europe, okupljeni u 'momčad Der Spiegela', uglednog njemačkog tjednika, otkrivaju 'prljave novčane transakcije' u europskom profesionalnom nogometu, a u velikom 'curenju' dokumenata spominju se imena i najvećih nogometnih zvijezda

Njemački tjednik Der Spiegel i niz drugih europskih medija sedam mjeseci istraživali su, uz pomoć platforme Football Leaks, dosad javnosti nedostupne dokumente koji otkrivaju kako funkcionira europski nogomet. Analizom 1,9 terabajta materijala otkrili su nevjerojatne sumnjive poslove i zaradu brojnih nogometnih zvijezda, poput Cristiana Ronalda i Mesuta Özila.

Tim europskih novinara je tijekom sedam mjeseci saznao kako bi to bilo pažljivo pročitati i pregledati pola milijuna Biblija. Naime, to je ekvivalent nevjerojatnoj količini dokumenata od 1,9 terabajta koje su dobili preko zviždačke platforme Football Leaks, sveukupno 18,6 milijuna dokumenata! Među njima su brojne tablice, elektronska pošta, ugovori i slični materijali, koji će se početi koordinirano objavljivati u medijima diljem Europe ovog vikenda.

Šezdesetak novinara okupljenih u EIC (European Investigative Collaborations) tako je otkrilo tajne honorare, primjerice, njemačkog reprezentativca Mesuta Özila, kao i podatke koji ukazuju na to da se slavni Cristiano Ronaldo koristi poreznim oazama kako bi od nadležnih institucija sklonio svoje bogatstvo.

Mediji najavljuju da će to biti ‘najveće curenje informacija u povijesti sporta’, a društvene mreže su se već usijale od iščekivanja, pa je jedan od najpopularnijih hashtagova na Twitteru #footballeaks.

Ronalda se optužuje da je preko sumnjive firme prebacio milijune na Karibe, a novinari obećavaju da je to tek vrh ledenog brijega u vezi ‘prljavih poslova u nogometu’ koji će se razotkriti sljedećih dana.