ŠAMPION SE POVLAČI

Šok u svijetu Formule 1: Nico Rosberg odlučio otići u mirovinu!

02.12.2016 u 14:46

Bionic
Reading

Svjetski prvak Nico Rosberg odlučio se preko noći povući iz svijeta Formule 1. Vijest je kao bomba odjeknula u svijetu auto-moto sporta...

Svega pet dana nakon što je osvojio titulu ispred Britanca Lewisa Hamiltona 31-godišnji njemački vozač odlučio je reći zbogom Formuli 1!

'Tijekom 25 godina utrkivanja imao sam jedan san, samo jednu želju - želio sam postati svjetski prvak u formuli 1. Napornim radom uz bol i žrtve ispunio sam svoj san. Uspeo sam se na svoju planinu, sada sam na vrhu i osjećam se ispravno. Moja najjača emocija trenutačno je duboka zahvalnost svima koji su me podržavali', napisao je Rosberg na Facebooku.

'Moj sljedeći korak je postati otac i muž', dodao je kasnije.

Svojim naglim povlačenjem u mirovinu Rosberg je šokirao mnoge svoje obožavatelje, ali je detaljno obrazložio svoju odluku:

Podsjetimo, Rosberg je prošle nedjelje osvojio naslov svjetskog prvaka nakon što je u Abu Dhabiju bio drugi, ali to mu je bilo dovoljno da osvoji titulu prvaka ispred momčadskog kolege Britanca Lewisa Hamiltona.

'Nakon pobjede u Suzuki, od trenutka kada mi je titula bila nadomak, počeo je rasti pritisak. U Abu Dhabiju sam znao da bi to mogla biti moja posljednja utrka u karijeri i taj osjećam mi je pomogao da razbistrim glavu', dodao je 31-godišnji Nijemac.

Rosberg je svoju odluku prvo kazao supruzi Vivian, a potom i svom menadžeru Georgu Nolteu. Potom je o svemu izvjesio i čelnike Mercedesa.

'Nisam previše razmišljao. Odluku sam donio dan nakon posljednje utrke. U ponedjeljak sam o svemu obavijestio suprugu, a potom i Georga. Jedina stvar koja mi je otežavala odluku je činjenica što sam sada otežao situaciju mojoj trkačkoj obitelji', poručio je Rosberg.

'Sada ću uživati u trenutku, a potom odlučiti što ću raditi u životu', dodao je.

Rosberg je postao treći Nijemac koji je osvojio naslov svjetskog prvaka u Formuli 1, prije njega to su ostvarili Michael Schumacher i Sebastian Vettel.

Također, on je tek drugi sin svjetskog prvaka koji je i sam uspio doći do titule. Njegov otac Keke Rosberg osvojio je naslov 1982. godine. Prvi je to uspio Britanac Damon Hill 1996. godine, a njegov otac Graham Hill bio je prvak 1962. i 1968.

Rosberg je rođen 27. lipnja 1985. u Wiesbadenu. Rođen je četiri dana nakon što je njegov otac Keke pobijedio na Velikoj Nagradi SAD u Detroitu.

Djetinjstvo je proveo u Monacu, gdje i danas živi sa suprugom Vivian i kćerkom Alaia. Zanimljivo, govori pet jezika, ali ne i finski premda mu je otac Finac.

Sa 17 godina je postao test vozač u Williamsu premda nije imao vozačku dozvolu. U formuli 1 je debitirao 2006. u bolidu Williamsa na VN Bahraina osvojivši sedmo mjesto.

Ukupno je nastupio na 206 Grand Prix utrka ostvarivši 23 pobjede. Na jednu od tri stepenice pobjedničkog postolja uspinjao se 57 puta.