LUKA DONČIĆ, ZVIJEZDA REALA

Slovenski tinejdžer zaludio bogate Amerikance; u njemu vide kombinaciju Dražena i LeBrona!

10.06.2017 u 13:55

Bionic
Reading

Košarkaški stručnjaci širom svijeta, uključujući mnogobrojne skaute NBA lige, opčinjeni su potencijalom 18-godišnjeg Slovenca Luke Dončića. Neki čak idu toliko daleko pa predviđaju da ima šansu postati najbolji europski košarkaš u povijesti

Krajem lipnja, nedugo nakon što NBA liga okruni svoje prvake, pažnja košarkaške javnosti preusmjerit će se na NBA draft gdje klubovi biraju mlade igrače s američkih sveučilišta, ali i najdarovitije strane košarkaše iz cijelog svijeta. Dok je lani naš Dragan Bender bio izabran kao četvrti – po čemu je bio najbolje plasirani Europljanin - ove godine neće biti Europljana pri samom vrhu. Najbolje kotira francuski playmaker Frank Ntilikina (predviđaju mu izbor između 8. i 13. mjesta), no već na sljedećem NBA draftu 2018. godine jedan bi naš susjed mogao postati i prvi izbor.

Riječ je o slovenskom univerzalcu Luki Dončiću, koji na uglednoj američkoj stranici draftexpress.com kotira kao najveći talent svoje generacije, ispred američkog trojca visokih igrača Michaela Portera Jr., DeAndre Aytona i Mohameda Bambe. Dok ova trojica statistiku nabijaju dominirajući protiv fizički inferiornih vršnjaka, Dončić iako šest mjeseci mlađi (rođen je 28. 2. 1999. u Ljubljani) već dvije godine igra na najvišem nivou protiv odraslih muškaraca. Dončić je prve korake napravio u dresu ljubljanske Olimpije. Pažnju na sebe privukao je na jednom turniru u Italiji kad je u finalu upisao lude brojke od 54 koševa, 11 skokova i 10 asistencija. U rujnu 2012., tad 13-godišnji Dončić potpisuje petogodišnji ugovor s Realom iz Madrida. Od samog početka Dončić je pokazivao da je mnogo ispred svojih vršnjaka.

Najmlađi igrač u povijesti Real Madrida

Čelnici Reala brzo su uvidjeli da Luka nema više što dokazati i pokazati u nižim kategorijama te je slovenski wunderkind 30. travnja 2015. sa 16 godina, dva mjeseca i dva dana postao najmlađi košarkaš prve momčadi Reala koji je ikad zaigrao u prvenstvenoj utakmici i treći najmlađi igrač u povijesti Španjolske lige (iza Rickya Rubia i Angela Rebola). Odmah je i osvojio svoja prva dva trofeja, prvenstvo Španjolske i Interkontinentalni kup. U sezoni 2015/16. postaje standardni član Reala u svim natjecanjima. Upisuje prve minute u Euroligi, a na kraju sezone bogatiji je za dva nova naslova, ovog puta prvenstvo i kup Španjolske. Sa samo 16 godina dobio je 15 minuta u pripremnoj utakmici koju je Real odigrao protiv Boston Celticsa. Ni u dvoboju protiv NBA zvijezda nije pokazao ni trunku straha.

Jako sam zahvalan Realu, gradu Madridu i Španjolskoj, no moj izbor je uvijek bio da igram za svoju domovinu Sloveniju.

Da je riječ o stvarno nesvakidašnjem talentu, konačno je 201 cm visoki Dončić dokazao ove sezone. Nametnuo se kao jedan od ključnih igrača Reala. Čak je četiri puta proglašen za igrača kola Eurolige (najmlađi MVP kola u povijesti Eurolige) za što je nagrađen nagradom EuroLeague Rising Star (mlade nade). To je nagrada što se dodjeljuje najboljem euroligaškom igraču do 22. godine, a dosad su je osvajali i uspješni NBA igrači poput Andrea Bargnania, Rudyja Fernandeza, Danila Galinarija, Rickyja Rubia i Nikole Mirotića. Dončić je ovu nagradu, iako su u konkurenciji bili i igrači pune četiri godine stariji od njega osvojio s maksimalnim brojem glasova. Zanimljivo je napomenuti da je drugoplasirani u tom izboru bio 20-godišnji hrvatski centar turske Darussafake Ante Toni Žižić, budući član Boston Celticsa.

  • +10
Luka Dončić, 18-godišnji košarkaš Real Madrida Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Američki novinari su zaluđeni Dončićem. Tako je poznati kolumnist Brandon Jefferson izjavio:

'Kad bi Dončića stavili u bilo koju američku srednju školu, bio bi superzvijezda. Vidjeli smo što sve radi u konkurenciji najboljih europskih momčadi protiv super iskusnih igrača koji su prošli sve. Zamislite što bi radio protiv naših nezrelih pubertetlija. Europa nije imala ovakvu nadu i ovaj mladić bi mogao postati najbolji Europljanin svih vremena, veći i od Nowitzkog. No ne treba ga ograničavati samo na Europu. Za mene, on je najveća košarkaška nada od LeBrona Jamesa. Kad ih usporedim, LeBronova prednost su, naravno, nevjerojatne fizičke predispozicije. Što se tiče košarkaške inteligencije je 18-godišnji Dončić ravan 18-godišnjem Jamesu, dok je mnogo bolji u šutu izvana.'

Ukratko, slovenski tinejdžer zaludio je bogate vlasnike NBA klubova koji u mladom Dončiću vide kombinaciju Dražena Petrovića - prvog igrača iz Europe koji je igrao ravnopravno s NBA zvijezdama - te najboljeg igrača današnjice LeBrona Jamesa. Stoga će lutrija za prvim izborom NBA drafta sljedećeg svibnja biti jako uzbudljiva jer ovakav igrač rađa se jednom u 50 godina!

FIĆO kao poklon za 18. rođendan

Luka je posljednjeg dana veljače postao punoljetan. Pravila španjolske lige su takva da maloljetnim igračima nije dozvoljeno davati intervjue nakon utakmica. Ti dani su sad iza Luke:

'Kad sam još bio maloljetan znao sam biti nestrpljiv i potišteno gledati suigrače kako daju intervjue. S druge strane, odgovarao mi je mir.'

Osim u nedavanju intervjua, Luka se od svojih suigrača isticao i zbog prijevoza. Nakon treninga njegovi bi suigrači ulazili u bijesne automobile, dok bi Luka gledao po parkingu gdje je auto njegove mame koja je najčešće dolazila po njega. Svi su znali da Luka jedva čeka da postane punoljetan da može sjesti za volan. Tako je za 18. rođendan od kluba dobio automobil na poklon. I dok bi očekivali da je riječ o modelu neke prestižne marke, skromni je Slovenac dobio popularnog Fiću s registarskim oznakama 'LJ LUKA7', gdje brojka 7 označava njegov broj na dresu. Za ovaj originalan poklon zaslužan je i Lukin otac Saša, nekada vrlo dobri košarkaš.

Sa Slovenijom po medalju

Dio je slovenske javnosti strahovao da bi Luka mogao podleći pritisku i prihvatiti španjolsko državljanstvo i nastup za njihovu reprezentaciju. No strahove im je odagnao sam Luka nedugo nakon 18. rođendana, kad je izjavio:

'Jako sam zahvalan Realu, gradu Madridu i Španjolskoj, no moj izbor je uvijek bio da igram za svoju domovinu Sloveniju.'

Na predstojećem Europskom prvenstvu Dončić će sa sjajnim playmakerom Miami Heata Goranom Dragićem (treća NBA petorka u sezoni 2013/14) biti glavna uzdanica slovenskog izbornika Igora Kokoškova. Slovenci ne skrivaju da se nadaju medalji, a Luka, za kojeg je ovo prvo veliko reprezentativno okupljanje kaže:

'Mislim da Slovenija ima potrebnu kvalitetu da na EP-u uzme medalju. Ponosan sam što ću braniti boje svoje domovine te sretan što ću igrati sa sjajnim igračima, a pogotovo Goranom Dragićem koji je dokazana NBA zvijezda.'

Na putu do medalje Dončiću i Sloveniji mogla bi stajati i Hrvatska, čiji je izbornik Aco Petrović, stariji brat legendarnog i nikad prežaljenog Dražena, pun hvale za junaka naše priče: 

'Luka Dončić je nevjerojatno talentiran igrač kakav se na ovim prostorima nije pojavio od Dražena Petrovića i Tonija Kukoča. Čak ni moj brat Dražen u toj dobi nije imao tako velik utjecaj na igru i rezultat svoje momčadi', kazao je Aco Petrović, dodavši:

'Često me pitaju da usporedim Dražena kada je imao 18 godina i Luku. Prvo, Dražen je sa 17, 18 godina tek počeo raditi na svom tijelu, dok je Luka u tom pogledu već praktički gotov igrač. Drugo, Dražen je tada igrao za Šibenku, a Luka igra u velikom Realu iz Madrida uz naglasak na Euroligu. Treće, Dražen je u tim godinama bio stroj za koševe, a Luka je odličan u svim segmentima igre, od igre s loptom i bez nje, igre u obrani, vanjskog šuta do kreacije u kontranapadu. Kompletan igrač!'

I zaista, kad gledamo Luku Dončića, teško je povjerovati da ovaj mladić ima tek 18 godina. Igra toliko zrelo, racionalno i pametno da mnoge podsjeća na modernu verziju Dejana Bodiroge, znatno bržu i eksplozivniju verziju Bodiroge. Može podjednako dobro igrati na pozicijama organizatora igre, beka šutera ili niskog krila, no što je još važnije, riječ je o skromnom i radišnom dečku koji ima ogroman prostor za napredak. Ili kako bi američki novinari rekli – samo nebo mu je granica.

U cijeloj priči nije zanemarivo spomenuti da se već sada kalkulira, kada je moguća zarada Dončića u pitanju, da bi mogao zaraditi više od 300 milijuna dolara, po čemu će postati daleko najbogatiji sportaš s prostora bivše države.

EUROPLJANI IZABRANI U TOP 10 NA NBA DRAFTU

  • 1998. (9.) Dirk Nowitzki, Njemačka (Dallas Mavericks)
  • 2001. (3.) Pau Gasol, Španjolska (Memphis Grizzlies)
  • 2002. (5.) Nikolos Tskitishvili, Gruzija (Denver Nuggets)
  • 2003. (2.) Darko Miličić, Srbija (Detroit Pistons)
  • 2006. (1.) Andrea Bargnani, Italija (Toronto Raptors)
  • 2007. (9.) Joakim Noah, Francuska (Chicago Bulls)
  • 2008. (6.) Danilo Gallinari, Italija (New York Knicks)
  • 2009. (5.) Ricky Rubio, Španjolska (Minnesota Timberwolves)
  • 2011. (3.) Enes Kanter, Turska (Utah Jazz)
  •           (5.) Jonas Valanciunas, Litva (Toronto Raptors)
  •           (6.) Jan Vesely, Češka (Washington Wizzards)
  • 2013. (5.) Alex Len, Ukrajina (Phoenix Suns)
  • 2015. (4.) Kristaps, Porzingis Latvija (New York Knicks)
  •           (5.) Mario Hezonja, Hrvatska (Orlando Magic)
  • 2016. (4.) Dragan Bender, Hrvatska (Phoenix Suns)
  •           (9.) Jakob Poetl, Austija (Toronto Raptors)

SLOVENCI U NBA

  • Marko Milić 1998-1999. (Phoenix)
  • Rašo Nesterović 1999-2010. (Minnesota, San Antonio, Toronto, Indiana)
  • Primož Brezec 2002-2010. (Indiana, Charlotte, Detroit Toronto, Philadelphia, Milwaukee)
  • Boštjan Nachbar 2003-2008. (Houston, New Orleans, New Jersey)
  • Beno Udrih 2005-2017. (San Antonio, Sacramento, Milwaukee, Orlando, New York, Memphis, Miami, Detroit)
  • Saša Vujačić 2005-2017. (LA Lakers, New Jersey, LA Clippers, New York)
  • Uroš Slokar 2007-2007. (Toronto)
  • Goran Dragić 2009-2017. (Phoenix, Houston, Miami)
  • Zoran Dragić 2015-2015. (Phoenix, Miami)
l>