SP U KOŠARCI 2023.

Slovenci i Srbi lakoćom riješili najjače suparnike; Španjolska i SAD u drugom krugu

28.08.2023 u 16:49

Bionic
Reading

Košarkaši Slovenije i Srbije su praktički osigurali drugi krug Svjetskog prvenstva svladavši u 2. kolu najjače suparnike u skupini Gruziju, odnosno Portoriko.

U Okinawi su slovenski košarkaši svladali su Gruziju s 88:67 bez značajnijih teškoća, iako su Gruzijci dobili prvu četvrtinu. U nastavku su Slovenci pojačali ritam, pa je razlika početkom četvrte dionice igre iznosila +22.

Luka Dončić ponovno je bio najbolji strijelac Slovenije, skupio je 34 poena, deset skokova i šest asistencija. Slijede ga Klemen Prepelič s 15 poena i Zoran Dragić s 12, dok je kod Gruzije prvo ime bio Sandro Mamukalašvili s 21 poenom i sedam skokova.

Slovenija će u srijedu od 13.30 igrati i protiv Zelenortskih otoka koji su danas svladali Venezuelu, a u drugom dijelu koji će se također odigrati u Japanu igraju još dvije utakmice protiv Njemačke, Australije ili Japana.

Među osam najboljih samo će dvije prvoplasirane momčadi iz drugog kruga u Manilu.

Srbi su uvjerljivo svladali Portoriko s 94:77 u Manili, a razlika je sredinom druge četvrtine iznosila ogromnih 32 razlike. Bogdan Bogdanović i Nikola Jović su s po 17 poena predvodili Srbe, a Isaih Pineiro s 14 koševa Portorikance.

Košarkaši SAD-a i Španjolske ostvarili su druge pobjede na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu kojima su osigurali plasman u drugi krug, Amerikanci su u susretu 2. kola skupine C u Manili svladali Grke sa 109:81 (23:19, 27:18, 29:19, 30:25), dok su branitelji naslova Španjolci u susretu skupine G u Jakarti nadigrali Brazilce sa 96:78 (21:22, 29:20, 14:17, 32:19).

Nakon izjednačene prve četvrtine Amerikanci su se odvojili u drugom dijelu susreta i to zahvaljujući Austinu Reavesu koji je ulaskom s klupe pokrenuo njihov napad pa je do odmora reprezentacija SAD stvorila predost 50:37. Tijekom treće četvrtine ta je prednost narasla na 79:56, a u četvrtoj je u nekoliko navrata prelazila i 30 razlike.

Reaves je sa 15 koševa bio najefikasniji kod SAD-a, po 13 su dodali Jalen Brunson i Anthony Edwards, dok je Georgios Papagiannis sa 17 poena bio najefikasniji kod Grčke.

Amerikanci su s dvije pobjede i prva dva kola osigurali prvo mjesto u skupini i prolazak u drugi krug, dok su Grci pali na omjer 1-1, kakav ima i Novi Zeland koji je ranije u ponedjeljak tek nakon produžetka svladao Jordan sa 95:87, dok je Jordan sa 0:2 ispao. U posljednjem kolu u srijedu tako će Grčka i Novi Zeland u izravnom dvoboju odlučivati tko će se pridružiti SAD-u među 16 najboljih reprezentacija.

I Španjolci su kontrolu rezultata preuzeli u drugoj četvrtini, no utakmicu su 'prelomili' tek početkom četvrte. Uporni Brazilci u nekoliko su se navrata vraćali s dvoznamenkastog zaostatka na pet-šest poena minusa, posljednji put tricom Meindla s istekom treće četvrtine. Ipak, poletniji Španjolci su posljednju dionicu otvorili serijom 15:3, odvojili se na 79:62 i pitanje pobjednika je bilo riješeno.

Santiago Aldama sa 15 i Willy Hernangomez sa 14 pogodaka predvodili su Španjolce, dok su Bruno Caboclo sa 15 i Yago Santos sa 14 ubačaja bili najučinkovitiji kod Brazila.

Španjolska je sa 2-0 nakon prva dva kola osigurala prvo mjesto u skupini i prolazak u drugi krug, Brazil je na omjeru 1-1, kao i Obala Bjelokosti koja je ranije u ponedjeljak svladala Iran sa 71:69, pa će upravo Brazil i Obala Bjelokosti u srijedu u izravnom dvoboju odlučivati o drugom putniku u drugi krug iz ove skupine, dok je Iran sa 0-2 ispao.