Amerikanac otrkio

Slovenac Dončić zaludio sve NBA vlasnike, a sada je napokon poznato zašto ga Divac nije želio; ako je ovo istina…

25.11.2019 u 14:28

Bionic
Reading

Slovenac Luka Dončić u svojoj drugoj NBA sezoni briljira u dresu Dallasa pa je tako poprilično odjeknula informacija zašto je takav europski talent na draftu 2018. godine izabran tek kao treći pick

Momčad Dallasa ove sezone igra iznad svih očekivanja. Osim što imaju najbolji i najučinkovitiji napad te su u vrhu ljestvice u NBA ligi, u svojim redovima imaju europski tandem kakav još nije viđen. Naime, od ove sezone uz Slovenca Luku Dončića igra i 221 cm visoki latvijac Kristaps Porzingis. No, apsolutni hit igrač ove sezone apsolutno je 20-godišnji Dončić koji je nakon 16 utakmica na prosjeku od nevjerojatnih 30.6 koševa, 10.1 skoka i 9.8 asistencija uz dodatak kako se tako nešto u povijesti NBA lige, dakle u 74 godine, dogodilo samo u sezoni 1961/62. kada je legendarni Oscar Robertson bilježio sličan prosjek na početku sezone.

Zbog svega navedenog Dončić je postao priča sezone jer je legitimni kandidat za MVP-a sezone (Najkorisniji igrač), a po tko zna koji puta su analitičari, novinari koji prate NBA ligu te naravno navijači Phoenixa i Sacramenta postavili pitanje: zašto je na NBA draftu 2018. godine izabran tek kao treći pick?

Pogotovo je nevjerojatna činjenica kako su Sacramento Kingsi, gdje je glavni menadžer legendarni srpski igrač Vlade Divac, imali Dončića na dlanu jer su imali drugi izbor na draftu, ali su ga namjerno preskočili. Prvi izbor je imao u Phoenix i odlučili su se za centra Deandrea Aytona što se tada činilo logičnim za nekoga tko se ne želi kockati. No, zašto Divac, njegova desna ruka Predrag Stojaković i svi ljudi koji vode skauting službu nisu odabrali Dončića ostat će nepoznanica. Podatak kako je Dončić podrijetlom, po očevoj strani, Srbin dodatno zbunjuje Amerikance. Sacramento se odlučio za krilnog centra Marvina Bagleyja sa sveučilišta Duke, a ostalo je povijest. Nakon toga su zamjenu napravili Atlanta i Dallas te je Dončić završio u klubu u kojem je svoju zadnju sezonu igrao legendarni Nijemac Dirk Nowitzki. Zatvorili su jedno, a otvorili drugo poglavlje…

Naravno, suvisli odgovor zašto je Sacramento zaista preskočio Dončića nikada nećemo dobiti, ali zanimljiv odgovor – koji je ipak na razini glasina - na tu temu dao je novinar ESPN-a Tim MacMahon.

'Divac je tu odluku donio na temelju poznanstva s Lukinim ocem Sašom. Nije imao previsoko mišljenje o njemu, smatrao ga je problematičnim, pa jednostavno nije želio iskusiti potencijalno ružnu epizodu s mlađim Dončićem', kazao je MacMahon nakon čega se njegova izjava ekspresno proširila društvenim mrežama.

Je li moguće da je Divac sve spustio na privatnu razinu? Teško da je tu odluku sam donio, ali će ostati zapisano kako 'upravo on nije izabrao Dončića.'

Zanimljiva je od prije godinu dana kada je Vlade Divac vezano uz Dončića rekao:

'Luka je veliki talent i pokazuje to ove sezone poprilično jasno. Bio je spremniji od bilo kojeg 'klinca' iz svoje klase jer je igrao nekoliko sezona u Europi i za Dallas je odličan igrač', kazao je Divac.

Hoće li se Divac oglasiti nakon što ga je prozvao novinar ESPN-a Tim MacMahon? No, možda će na tu temu imati što reći i Saša Dončić, nekada talentirani košarkaš.