hrvatski telekom prva liga

Slavonski derbi u Gradskom vrtu, Dinamo 'zicer' protiv Lokomotive

16.11.2017 u 10:54

Bionic
Reading

U 16. kolu Hrvatski Telekom Prve lige u Osijeku se igra 'slavonski derbi', u Gradskom vrtu gostuje Cibalia. Vinkovčani su na svom terenu krajem kolovoza slavili 2:1, no sada imaju samo teoretske šanse za iznenađenje. Slično je i u susretu Dinama i Lokomotive, 'modri' u 26 utakmica imaju 25 pobjeda, a jednom je 'slučajno' završilo - remijem...

Osijek drži drugo mjesto na ljestvici, momčad Zorana Zekića nanizala je sedam utakmica bez poraza u prvenstvu, a onda u posljednjem kolu prije reprezentativne stanke teško kiksala. Kod Intera u Zaprešiću očekivala se nova pobjeda Zekićevih trupa, no Slavonci su naletjeli 'na minu'. Inter ih je iznenađujuće pobijedio 3:1 iako je Osijek dominirao svih 90 minuta. No, 'žuti' su svoje prilike zabili, Osijek - nije...

'Osjećam se prevareno, imali smo posjed lopte i dominaciju... A izgubili smo...', kazao je Zoran Zekić nakon poraza od Intera i nastavio:

'Nadam se da u 'slavonskom derbiju' s Cibalijom nećemo raditi ovakve gluposti, primati tako glupe i jeftine golove. Kao papci smo pali, to me jako boli. Izgubili smo zbog naše gluposti i neodgovornosti. Protiv Cibalije to ne smijemo ponoviti, a budite sigurno da će oni u Osijek stići nabrijani.'

'Slavonski derbi' Osijeka i Cibalije igra se u subotu (18.11., 15 sati, Arenasport 3). Baš je Cibalija Osijeku nanijela posljednji poraz (prije ovog u Zaprešiću!). U Vinkovcima je krajem kolovoza bilo 2:1, a koliko je opasna Cibalija je pokazala i u svibnju kad je u Vinkovcima bilo 1:1... I dok je Osijek u samom vrhu, na drugom je mjestu ljestvice HT Prve lige s 27 bodova, 10 zaostatka za vodećim Dinamom, te s dva boda više od Rijeke i Hajduka, Cibalija je pretposljednja sa samo 13 osvojenih bodova. Veliki problem Cibalije je i loša obrana, najlošija u ligi, Vinkovčani su u prvih 15 kola primili čak 34 gola, a zabili su samo 16 (treći najlošiji napad!).

  • +5
Cibalia Osijek 2:0 Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Realno, sve je na strani Osijeka koji na svom Gradskom vrtu ove sezone ne zna za poraz, ima pet pobjeda (među ostalima i Hajduk i Rijeka su ovdje gubili) i dva remija (od toga jedan s Dinamom) uz gol-razliku 13:4. Znakovito je da tih pet domaćih pobjeda Osijek ima u nizu, a gol-razlika u tim utakmicama je 11:2!

Cibalia je loša, u prošlom je kolu doma izgubila od Istre 4:1, u susretu koji nije smjela izgubiti. Bio je to izravni dvoboj za 9. mjesto na ljestvici, ono koje vodi u dodatne kvalifikacije. Sad je Istra u prednosti da ga izbjegne... Cibalia pak u gostima igra loše, ima pobjedu, remi i pet poraza, očajnu gol-razliku 5:19. Istina je da će momčad Mladena Bartolovića imati motiv više, no individualna kvaliteta je debelo na strani Osijeka koji doma ne bi smio izgubiti.

U nedjelju (19.11., 15 sati, Arenasport 3) igra se još jedan gradski derbi, Dinamo na Maksimiru dočekuje Lokomotivu. No, utakmica je to u kojoj dileme nikad nije bilo, niti će je biti. 'Lokosi' su, koliko god oni to negirali, Dinamov 'mlađi brat', praktički druga momčad 'modrih'. Dinamo je u ovom trenutku jedina neporažena momčad Hrvatski Telekom Prve lige, u 15 kola ima 11 pobjeda i četiri remija uz gol-razliku 35:11. Činjenica je kako Dinamo pobjeđuje i kad ne igra dobro, koliko su se puta samo ove sezone spašavali doslovno u posljednjim trenucima utakmice. I posljednju su, onu protiv Slaven Belupa u Koprivnici, dobili golom Gojaka u 89. minuti.

  • +7
Lokomotiva - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Lokomotiva se može pohvaliti kako je od kraja kolovoza doživjela samo dva poraza - prvi od Dinama, a drugi od Osijeka u gostima, oba je puta bilo 3:0. No, 'lokosi' imaju realan problem, ne smiju pobijediti Dinamo. Do sada su igrali 26 utakmica, Dinamo je slavio 25 puta, jednom su remizirali (u travnju 2014. godine). Ove sezone, nakon malih problema na samom startu, Lokomotiva izgleda jako dobro. Trener Mario Tokić izvlači maksimum iz svoje momčadi, ne igra možda najljepši nogomet, no dovoljno su sigurni u sredini ljestvice. Ne zabija Lokomotiva puno, tek 16 golova u 15 utakmica, ali niti ne prima (19 golova). Statistika u rubrici golova sigurno će se poboljšati jer su momčad pojačali iskusni Ivan Krstanović i Mathias Chago, no glavne su zvijezde ipak 'poletarci' 19-godišnji Lovro Majer i golman Adrian Šemper, nešto stariji, 22-godišnji Luka Capan, pa 18-godišnji Luka Ivanušec. Neki će od njih vrlo brzo dres Lokomotive zamijeniti onim Dinama... No, slast pobjede nad 'modrima' ipak neće osjetiti. Pobjeda Dinama u ovoj utakmici je 'zicer', sve se može dogoditi, ali Dinamo do Lokomotive neće izgubiti...

Zanimljivo bi moglo biti i na Rujevici. Rijeka nakon četiri uzastopna prvenstvena poraza dočekuje zaprešićki Inter (18.11., 18 sati, Arenasport 3) koji u posljednje četiri utakmice ima tri pobjede i remi. 'Žuti' stižu u vrlo neugodnom trenutku za Rijeku koja je psihološki pala, treba joj pobjeda za povratak. Dojam je kako je Matjaž Kek uspio povezati redove svoje momčadi iako su je uzdrmale ponovne najave odlaska Gavranovića (u Dinamo već ove zime) te Vešovića. Tradicija je debelo na strani Rijeke, Inter kod njih u gostima nije slavio punih sedam godina, još od studenog 2010. godine. Znali su Zaprešićani namučiti Rijeku, no individualna je kvaliteta na strani domaćina, trebala bi Rijeka napokon nekog i dobiti, prekinuti niz od četiri neugodna poraza.

  • +6
Hrvatski Telekom Prva liga, 07. kolo, NK Inter Zaprešić - HNK Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatska 1. liga

Lokomotiva-Rijeka1:0
Slaven Belupo-Dinamo Zagreb0:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb15114037
2.Osijek1576227
3.Rijeka1581625
4.Hajduk1574425
5.Inter Zaprešić1563621
6.Lokomotiva1563621
7.Slaven Belupo1535714
8.Istra 19611534813
9.Cibalia15411013
10.Rudeš1525811

Sljedeće utakmice

17.11.Rudeš-Slaven Belupo
18.11.Osijek-Cibalia
18.11.Rijeka-Inter Zaprešić
19.11.Dinamo Zagreb-Lokomotiva
19.11.Istra 1961-Hajduk

Sadržaj omogućuje Prva sportska kladionica