POMOĆNIK NOVOG MINISTRA

Skansi: Ovo će biti vrhunac moje karijere

04.01.2012 u 11:11

Bionic
Reading

Iako još čeka službenu potvrdu Vlade, već sada je jasno da će poznati košarkaški stručnjak biti novi pomoćnik ministra za sport Željka Jovanovića

U utorak navečer - nakon sastanka u Rijeci s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta RH Željkom Jovanovićem - proslavljeni košarkaš i poznati trener Petar Skansi javio nam se kratkom SMS porukom: 'Razgovarao sam s ministrom i prihvatio zaduženje. U četvrtak će to biti na Vladi.'

No dok Skansi i službeno ne bude potvrđen kao pomoćnik ministra za sport u izjavama je još uvijek vrlo oprezan.
'Tek kada saznamo očitovanje Vlade u četvrtak moći ću reći nešto konkretno', za tportal.hr rekao je 68-godišnji Skansi iz svog ljubljanskog stana dodavši:

'Ima puno stvari koje u našem sportu treba popraviti jer je struktura sporta u Hrvatskoj vrlo komplicirana, prije svega veza između tzv. baze koja treba proizvesti sportaša. Pa zna se da financiranje sportskih saveza dolazi 'odozgo', a mislim da bi savezi trebali pomagati 'odozdo', dakle od samih početaka', rekao je Skansi.

Da bismo jednostavnije shvatili o čemu Skansi govori, prisjetio se jednog primjera iz dana kada je došao pomoći da njegov matični klub KK Split opet stane na noge.

'Evo vam primjer nadarenog splitskog košarkaša Roka Lenija Ukića o kojem se cijelo vrijeme brinuo samo KK Split te ulagao u njega bez pomoći Saveza. Nekoliko priprema s mladom i A reprezentacijom je sve što je Savez uložio u njega, a to je ipak premalo', kazao nam je Skansi koji se uskoro iz svog ljubljanskog stana seli u Zagreb.

Na naše pitanje je li mu novo zaduženje, za koje ga je predložio ministar Jovanović, novi izazov u životu, rekao je:

Za mene je posao pomoćnika ministra za sport velik izazov i vjerojatno je to vrhunac karijere za jednog sportaša.

'Kada me ministar Jovanović, kojeg poznajem tek nekoliko mjeseci preko Hrvatskog kluba olimpijaca kada smo pokrenuli inicijativu za rješavanje statusa zaslužnih sportaša, upitao jesam li voljan biti njegov pomoćnik, brzo sam odlučio prihvatiti tu funkciju. No moram reći da je to velik izazov za mene i vjerojatno je to vrhunac karijere za jednog sportaša, jer mogu napraviti nešto korisno za društvo. Ne bih volio biti neskroman, ali već dosad sam dosta napravio za društvo', rekao je za tportal.hr Skansi, koji je u karijeri kao reprezentativac bivše države osvojio olimpijsko srebro (1968, Meksiko) te dva svjetska zlata (1970. i 1978).

No u Hrvatskoj ga ipak najviše pamte kao uspješnog trenera koji je s hrvatskim Dream Teamom predvođenim Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočem, Dinom Rađom i ostalima osvojio srebro na povijesnim Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine.

Zanimljivo je bilo čuti i mišljenje Skansija o ogromnim novcima koji se danas vrte u sportu s naglaskom na Hrvatsku u kojoj milijunski ugovori nekih sportaša nisu iznimka.

'Ponovit ću se, ružno je imati pa ne imati, to su veliki šokovi. Nešto se mora pod hitno promijeniti i s time se treba pomiriti. Pa nećemo u Hrvatskoj plaćati sportaše kao što je to slučaj u nekim zemljama u kojima cvate profesionalni sport? Ako ne može, ne može… Kada uđemo u EU, onda će vrijediti zakoni o protoku kapitala i radne snage. No idemo korak po korak.'

Za kraj se Skansi, kojem telefon ne prestaje zvoniti otkada je postalo jasno da će postati pomoćnik ministra za sport, sa smiješkom rekao:

'Evo, telefon stalno zvoni, baš me zove Čutura. Laska mi što imam podršku kolega, prijatelja, ali i javnosti. Ponosan sam na to, ali to me i obvezuje da pomognem najviše što mogu.'