regionalna IHL liga

Sisak i Zagreb pišu povijest hrvatskog hokeja na ledu; Zvezda u velikom problemu

09.03.2024 u 09:08

Bionic
Reading

Doigravanje regionalne hokejaške IHL lige donijelo je vrlo napete i neizvjesne prve utakmice polufinala što je logična posljedica neizvjesne i uzbudljive sezone iza nas

Po prvi puta u špvijesti u polufinale IHF-a plasirale su se dvije hrvatske momčadi, KHL Sisak i KHL Zagreb, a protivnici su im, Sisku već tradicionalno beogradska Crvena zvezda, a Zagrebu Triglav iz Kranja. Sisak je među četiri najbolje ekipe došao nakon triler odmjeravanja s ljubljanskom Slavijom junior, a Zagreb preko posustalih Jesenica, koje se očigledno fokusiraju na jaču Alpsku ligu, koju igraju paralelno.

U subotu u 18:30 sati se tako u Sisku igra uzvrat s Crvenom zvezdom u koji Siščani ulaze s ogromnom psihološkom prednosti nakon trijumfa u Beogradu. Susret u Ledenoj dvorani Pionir završio je bez pobjednika u regularnom dijelu, sa po tri gola u svakoj mreži, te bez golova u produžetku, da bi junak Siska Tyler Dill s tri uzastopna pogotka na kraju serije penala prevagu ipak donio momčadi sa Zibela.

Uz golmana Davida Andersona, koji se Sisku vratio u prijelaznom roku nakon polugodišnje pauze, koju je proveo u SAD-u, te Dominika Renea Čanića i pojačanja iz Slovačke Dominika Kanaeta, Tayler Dill se prometnuo u glavnu uzdanicu sisačkih vitezova. Uz navedene vrijedi spomenuti i strijelce za Sisak Patrika Dobrića i Ivora Bujgera, kao najzaslužnije za neočekivani poraz Zvezde na domaćem ledu. Zvezda je u susret ušla kao papirnati favorit ako su u obzir uzme činjenica da je suvereno protutnjala redovnim dijelom prvenstva te uz samo tri poraza uvjerljivo uzela prvo mjesto. Sisku u prilog nije išao ni podatak da su u posljednjih pet međusobnih ogleda slavili nula puta.

U Sisak Zvezda dolazi s bitno kraćom klupom s obzirom da ne mogu svi, od petorice Rusa u sastavu Zvezde, putovati preko Schengenske granice, a Sisak će biti ojačan za 23. igrača, odnosno ispunjene tribine Ledene dvorane Zibel. I u Beogradu su se domaći navijači raspitivali je li došao autobus s navijačima iz Siska, kao što su već vidjeli u Ljubljani s obzirom da je petu, odlučujuću utakmicu Siska protiv Slavije pratila zamjetna podrška sisačkih navijača, kojih je bilo više nego domaćih.

Druga utakmica doigravanja drugog polufinalnog para KHL Triglav Kranj – KHL Zagreb ponovo se igra u Kranju u subotu nakon čega će se treća i eventualno četvrta igrati na zagrebačkom Velesajmu. Triglav iz prvog susreta ima vodstvo nakon pobjede u neizvjesnoj utakmici koja se prelomila tek u trećoj trećini i završila rezultatom 3:1. Triglav je uz Crvenu zvezdu bio najuvjerljivija momčad redovnog dijela prvenstva i svakako je najveća i jedina preostala uzdanica Slovenije u IHL-u, te ima teret obrane časti najhokejskije nacije u regiji. Najveće uzdanice zagrebačkih veprova trenutno su 17-godišnji Filip Svjetličić te iskusni Tibor Stančić, Joe Guimont i Vedlin Domen.