BORBA S 'VJETRENJAČAMA'

Sion izgubio još jedan sudski spor

15.02.2012 u 14:22

Bionic
Reading

I posljednju je sudsku bitku FC Sion završio porazom. Na Regionalnom sudu u Bernu odbačen je njegov zahtjev za poništavanjem odluke Švicarskoga nogometnog saveza o oduzimanju 36 bodova

Upravo je bez toliko bodova klub ostao zato što je, tjerajući tvrdoglavo svoju pravdu, zaobišao nogometne pravilnike izazivajući matični savez, Svjetsku (FIFA) i Europsku (UEFA) nogometnu federaciju na građanskim sudovima.

Iz Švicarskoga su nogometnog saveza priopćili da su zadovoljni odlukom bernskog suda.

Sion se, međutim, i dalje ima kome žaliti. Sljedeća instanca je Visoki sud Bernskog kantona.

Klub je na početku ove sezone bio bolji od Celtica u kvalifikacijama za Europa ligu, ali je nastupio sa šestoricom nogometaša koji nisu imali pravo nastupa zbog embarga na transfere. Branila mu je to suspenzija još iz 2008. godine, kada se ogriješio o statute Međunarodne nogometne federacije (FIFA) dovevši golmana Essama El-Hadaryja premda je Egipćanin imao važeći ugovor s drugim klubom. FIFA je tada Sionu zabranila transfere, no klub je prošlog ljeta doveo čak šestoricu novih igrača koji su dobili pravo nastupa u nacionalnom prvenstvu nakon što su to sami zatražili putem Kantonalnog suda Vauda, koji im je to omogućio.

Nakon izbacivanja iz Europa lige, Sion se žalio upravo tom sudu, pod čijom teritorijalnom ingerencijom djeluje UEFA. Kantonalni sud Vauda u rujnu je presudio u korist Siona i naredio UEFA-i da ga vrati u natjecanje.

Europska nogometna federacija (UEFA) je slučaj prebacila na Međunarodni sportski sud (CAS) iz Lausannee, koji je pak presudio u njezinu korist u prosincu. CAS je, saslušavši argumente obiju strana, presudio da je UEFA-ina Disciplinska komisija s pravom isključila švicarski klub iz svog natjecanja (Europa liga).

Sion nije odustao od svoje pravne borbe, te se 17. siječnja žalio i na tu odluku, te opet zatražio svoje uvrštenje u Europa ligu, i to opet Kantonalnom sudu u Vaudu, koji je ovoga puta, za razliku od prethodnog, odbacio tu žalbu, uz objašnjenje 'kako je CAS već donio presudu u tom slučaju'.

U međuvremenu, FIFA je zaprijetila Švicarskom nogometnom savezu suspenzijom svih klubova i reprezentacija, ukoliko ne kazni primjereno Sion zbog kršenja embarga na transfere i povlačenja ovog slučaja po civilnim sudovima. Švicarski nogometni savez oduzeo je Sionu čak 36 bodova, pa je jasno da će ovaj toliko spominjani klub zadnjih mjeseci, sljedeće sezone nastupati u drugoj lig.

Trenutačno na posljednjemu, devetom mjestu ljestvice Sion ima minus četiri boda.