PREDSTAVLJENA UDRUGA

Sindikat nogometaša: Moramo zaštititi igrače

09.06.2011 u 13:26

Bionic
Reading

U četvrtak je u Zagrebu predstavljena udruga Nogometni sindikat koja će se boriti za prava nogometaša u Hrvatskoj. Čelnici udruge naglašavaju da je njihov primarni cilj pružiti zaštitu te voditi brigu o nogometašima

Hrvatska i službeno ima još jednu udrugu. Ovog puta radi se o prvom sportskom sindikatu u državi. Nogometaši su odlučili napraviti sindikat kako bi zaštitili svoja prava. Predsjednik je proslavljeni bivši hrvatski reprezentativac Dario Šimić, a glavni tajnik Mario Jurić.

Zašto je osnovana ova udruga, pojasnili su glavni ljudi.

'Cilj je zaštititi prava nogometaša. Uključio sam se u ovo jer mislim da svojim znanjem mogu pridonijeti rješavanju nejasnoća u nogometu. U medijima je stvorena kriva slika kako nogometaši žive lagodan život, a istina je drugačija. Klubovi više mjeseci ne plaćaju igrače, pa se nogometaši nalaze u teškoj situaciji, jer s druge strane moraju davati državi davanja koja se od njih traže. Većina nogometaša ne prima plaću i to se mora promijeniti i zaštititi ih. Ne želimo da se uz nogomet vežu afere ili kriminal. Ovo nije sukob sa HNS-om i Udrugom prvoligaša, već želimo da budemo partneri za boljitak hrvatskog nogometa', objasnio je predsjednik udruge Dario Šimić.

'Stupili smo u kontakt sa FIFPro, koja zastupa većinu nogometnih sindikata diljem Europe i nadamo se da ćemo za dvije godine postati ravnopravni članovi', rekao je Šimić.

Uz Šimića na predstavljanju je bio i glavni tajnik Mario Jurić, koji je iznio detaljan plan udruge.

'Mi želimo promijeniti neke stvari, recimo nogometaši moraju biti samostalni djelatnici, dok inozemni nogometaši ne moraju. Zato želimo da se prijeđe na ugovor o radu. S obzirom na sadašnju situaciju, nogometaši moraju svoje obaveze državi uplaćivati svaki mjesec, a ne primaju nikakvu plaću od klubova. U Sloveniji su sindikat osnovali prije sedam godina. Tamo sankcioniraju klubove koji ne ispunjavaju obaveze prema igračima. Klubovima se oduzimaju bodovi, ne smiju angažirati nekog drugog igrača dok ne ispune sve obaveze prema igračima. U Sloveniji su sada tek dva slučaja na arbitraži, dok ih je u Hrvatskoj na stotine', kazao je Jurić.

Čelnici su kazali kako su stupili u kontakt s HNS-om poslavši im dopis, no odgovor još nisu dobili. Također su razgovarali s predsjednikom Udruge prvoligaša koji im je poželio dobrodošlicu.

Šimić je najavio i prve korake Nogometnog sindikata.

'U ovom trenutku je najbitnije da igračima ponudimo pravnu pomoć, a s vremenom ćemo širiti našu pomoć i na druge segmente.'

Također su se pohvalili da u ovom trenutku imaju stotinjak članova, no očekuju puno veći broj.

Nogometni sindikat je definitivno dobra vijest za hrvatski nogomet. Jer, iako će mnogi reći da su nogometaši razmaženi bogataši, ta slika ne vrijedi za većinu igrača koji igraju po hrvatskim klubovima. Previše klubova ne plaća igrače, prihodi im kasne prosječno četiri mjeseca i više, a državi moraju plaćati davanja jer su samostalni djelatnici. Bilo je i vrijeme da se igrači skupe i izbore za svoja prava.