JEDNOM U STO GODINA

Shiffrin korak do nemogućeg rekorda kojem ni čudesna Janica nije bila blizu

08.01.2018 u 10:11

Bionic
Reading

Mikaela Shiffrin nastavlja oduševljavati skijaški svijet. Amerikanka je stigla nadomak rekorda u muškoj i ženskoj konkurenciji za koji se mislilo da ga je nemoguće srušiti, a nije mu bila blizu ni naša Janica Kostelić

Najbolja svjetska skijašica je u Kranjskoj Gori stigla do 40. pobjede u karijeri, a tek su joj 22 godine. Njezina nevjerojatna dominacija u tehničkim disciplinama donijela joj je priliku da prepravi povijesne knjige rekorda.

Naime, Shiffrin je sada izjednačila rekord kod skijašica od 40 pobjeda u Svjetskom kupu prije 23. rođendana koji je bio u vlasništvu čudesne Austrijanke Annemarie Moser-Pröll, a jedino joj kod skijaša bježi Šveđanin Ingemar Stenmark koji ima jednu više – 41. Oboje je skijalo 70-ih.

Amerikanka bi s lakoćom trebala skinuti i Stenmarka te za par pobjeda podebljati rekord, jer će 23 godine proslaviti tek 13. ožujka.

  • +17
Mikaela Shiffrin na Snježnoj kraljici 2018. Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Dakle, ima još više od dva mjeseca da ostvari dvije pobjede, a pred njom je toliko utrka, od toga 10 slaloma, paralelnih slaloma i veleslaloma (ne brojimo one poslije 15. ožujka) u kojima je ove sezone nepobjediva, a Shiffrin je dokazala kako može do najvišeg postolja i u brzim disciplinama. Ukoliko se ne dogodi ono najgore, neka ozljeda, američka skijašica postavit će rekord koji će navjerojatnije trajati vječno.

Mikaela Shiffrin - olimpijsko zlato 2014.

Zbog načina skijanja mnogi je uspoređuju s našom Janicom Kostelić, a i sama Shiffrin je priznala kako joj je najbolja hrvatska sportašica svih vremena uzor.

'Janica mi je bila najveći uzor, iako cijenim i druge skijašice i skijaše poput Lindsey Vonn i Marlies Schield. Janica je skijanje pretvorila u igru, u ples koji je svima izgledao tako jednostavno. Njezina ravnoteža na snijegu je fantastična, a preciznost prava inspiracija', rekla je na početku karijere.

Za usporedbu Janica, koja se doduše tijekom cijele karijere borila s puno ozljeda i operacija, do 23. godine imala je 20 pobjeda u Svjetskom kupu, a karijeru je zavrila s 30 trijumfa. Amerikanka ima već sada više slavlja, ali naša heroina je i dalje bolja po velikim trofejima.

Naime, Janica je tri puta osvajala Veliki kristalni globus, a Amerikanka će na kraju ove sezone biti drugi puta najbolja u Svjetskom kupu. Umirovljena hrvatska skijašica karijeru je završila sa šest olimpijskih medalja od čega četiri zlata te pet svjetskih naslova, a Shiffrin je zasad na jednom olimpijskom zlatu te tri svjetska zlata i jednom srebru.

Janica Kostelić - četiri olimpijske medalje 2002.

No Shiffrin nema problema s ozljedama, u velikoj je formi prije ZOI u Pjongčangu (veljača) i ima priliku približiti se Janici s olimpijskim rezultatima (u nekakvom ludom scenariju je čak nadmašiti), a ukoliko će biti zdravlja mogla bi na sljedećim velikim natjecanjima potući sve moguće rekorde bo broju medalja.

Što se tiče obitelji Kostelić oni imaju samo riječi hvale za Amerikanku. Prije nekoliko godina Ante Kostelić je dao najveću moguću pohvalu.

'Skijašice kao Shiffrin rijetko se rađaju, možda svakih sto godina. Nije štreberica nego je nadarena, ima mekoću skijanja poput Janice.'

A poslije slalomske utrke u Zagrebu ove godine o Shiffrin je govorio i Ivica Kostelić.

'Shiffrin je Janica modernog doba jer vozi sve discipline i u svim discplinama je dobra. No, Janica je uvijek imala konkurenciju, a Mikaela kao da je nema, toliko je dominantna.'

  • +4
Janica Kostelić s nećakom uživa na skijalištu na Sljemenu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL