SPEKTAKL U MELBOURNEU

Sezona Formule 1 započinje najboljom mogućom utrkom!

17.03.2016 u 10:36

Bionic
Reading

Ove nedjelje na atraktivnoj stazi Albert Park započet će nova sezona Formule 1 i možemo se nadati uzbudljivoj utrci, jer Melbourne nas rijetko razočara...

Nakon četri mjeseca iščekivanja, ljubitelji Formule 1 konačno dolaze na svoje. Velikom nagradom Australije započinje nova sezona, a ova utrka dat će nam i odgovor tko je napravio najbolji posao od momčadi tijekom zime.

U Melbourneu se Formula 1 vozi od 1996. godine. Ustalila se ova 5.3km dugačka ulična staza kao utrka otvaranja elitnog automobilističkog natjecanja, a vozači većinom sipaju komplimente na račun grada, organizacije i samog Albert Parka. Najuspješniji u povijesti ove utrke bio je Michael Schumacher koji je slavio četiri puta, dok je od aktivnih vozača ovdje najbolje prolazio Jenson Button, trostruki pobjednik Velike nagrade Australije.

Prošle sezone gledali smo sigurnu pobjedu Lewisa Hamiltona, drugu britanskog šampiona na ovoj stazi. Sebastian Vettel završio je na postolju u debitantskom nastupu za Ferrari, a ove godine pokušat će ugroziti 'srebrne strijele' već na otvaranju sezone.

Albert Park jedna je od rijetkih staza u F1 koja se nije mijenjala kroz godine. Sastoji se od 16 zavoja, od kojih su tri dvostruka te ju krase dva sjajna kompleksa zavoja, središnji i završni, veliki izazov i užitak za sve vozače.


Izdvajamo prvi neugodni zavoj koji se prolazi u trećoj brzini s oko 145km/h, u kojem je u prošlosti znalo biti pregršt sudara, posebno u prvom krugu. Vozačima najveći gušt je brza kombinacija zavoja 11 i 12, u kojoj treba održati brzinu većom od 200km/h i prolazi se u šestoj brzini, a jako je važan izlazak, jer ako netko ode preširoko, bolid iza dobiva priliku preteći ga na ravnom dijelu koji slijedi.

Odlična je i završnica kruga, posebno predzadnji najsporiji zavoj koji se prolazi u drugoj brzinom 85km/h i mora ga se jako precizno pogoditi. Slijedi ubrzanje i atraktivan posljednji desni nakon kojeg jurnjava završava startno-ciljnom ravninom.

DRS zone bit će kao i prošlih godina, na startno-ciljnoj ravnini i uoči zavoja broj 3 pa pretjecanje ne bi trebao biti problem, no možemo očekivati i pokoji kontakt među bolidima, s obzirom na kratke ravnine, jaka kočenja i usku stazu. Vozačima će na raspolaganju biti srednje, mekane i supermekane Pirelli gume i bit će zanimljivo vidjeti za koju će se taktiku odlučiti. Što se vremenske prognoze tiče, u petak i subotu mogući su pljuskovi, ali nedjelja utrka trebala bi biti suha.

Favoriti ostaju isti. Lewis Hamilton i Nico Rosberg trebali bi imati malu prednost ispred Raikkonena i Vettela u Ferrariju, dok će ostali vrebati iz drugog plana. Williams i Force India pokušat će se uključiti u bitku za sam vrh, Toro Rosso mogao bi iznenaditi, a ne treba prerano otpisivati niti Red Bull ili McLaren.

Zbog uske staze i pješčanih klopki koje krase Albert Park, u nedjelju bi nas moglo čekati pregršt izlazaka sigurnosnih automobila na stazu, a samim time i uzbuđenja i preokreta. Kvalifikacije su na rasporedu u subotu u 7 sati po hrvatskom vremenu, a nedjeljna utrka u 6 sati. Ne propustiti!