POČELO ŽESTOKO

Senzacionalni transferi centara u NBA ligi; srušen i rekord

02.07.2016 u 13:10

Bionic
Reading

Prvi dan prijelaznog roka u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, američkoj NBA, donio je nekoliko zvučnih prelazaka koji još uvijek nisu i definitivno potvrđeni, jer će igrači smjeti potpisati nove ugovore tek od 7. srpnja, no gotovo je sigurno kako će dosadašnji centar Houston Rocketsa Dwight Howard (30) karijeru nastaviti u Atlanta Hawksima, dok je dosadašnji centar Chicago Bullsa Joakim Noah (31) za novi klub izabrao New York Knickse

Prema navodima američkih medija, Howard je dogovorio trogodišnju suradnju s Hawksima, a za to razdoblje će inkasirati 70.5 milijuna dolara, odnosno 23.5 milijuna po sezoni što je rekordna plaća za nekog centra u povijesti.

Howard je karijeru u NBA započeo 2004. godine u Orlando Magicu s kojim je 2009. igrao u velikom finalu (poraz 1-4 od Los Angeles Lakersa), a tijekom svog boravka na Floridi tri je puta zaredom biran za najboljeg obrambenog igrača lige (2009-2011), a četiri je puta bio i najbolji skakač u NBA.

Godine 2012. je prešao u Lakerse u kojima je proveo jednu frustrirajuću sezonu iako je po peti puta bio najbolji po broju skokova u ligi, da bi 2013. stigao u Houston.

U sezoni 2014/15. je s Rocketsima stigao do finala doigravanja u Zapadnoj konferenciji (poraz 1-4 od Golden State Warriorsa), no prošle sezone Howard je pao u drugi plan, poglavito kada je napadački učinak u pitanju, postizao je samo 13.7 koševa po utakmici, pa je odlučio raskinuti suradnju s teksaškim klubom.

Noah se sastao s predsjednikom Knicksa Philom Jacksonom, te dogovorio četverogodišnju suradnju vrijednu 70 milijuna dolara, a kao potvrdu svojih namjera objavio je na svom Instagram profilu fotografiju na kojoj nosi kapu s logom Knicksa.

Noah je rođen u New Yorku, te je kazao kako mu je igranje za Knickse 'ostvarenje sna'. I on je tijekom karijere izabran za najboljeg obrambenog igrača lige, tu je čast dobio za svoje odlične prezentacije u sezoni 2013/14. U NBA ligi igra od 2007. godine, te je čitavo to vrijeme proveo u Bullsima.

Tijekom lipnja još je jedna velika zvijezda Bullsa stigla u Knickse, razigravač Derrick Rose je zajedno s Justinom Holidayem poslan iz Chicaga u New York u zamjenu za Josea Calderona, Robina Lopeza i Jeriana Granta.

Uz Rosea i Noaha, te Carmela Anthonyja i odličnog mladog Latvijca Kristapsa Porzingisa, Knicksi bi u novoj NBA sezoni mogli biti značajan faktor nakon što u prošle tri sezone nisu uspjeli izboriti doigravanje.

Dodajmo informaciju kako je Timofej Mozgov potpisao je za Los Angeles Lakerse, a njegov ugovor je bio pravo iznenađenje. Naime, 29-godišnji ruski centar, koji je u posljednjem doigravanju malo imao prilike u dresu Clevelanda, dobio je čak 64 milijuna dolara za četiri sezone.