evo tko je prošao

Senzacionalna noć u Ligi prvaka, Modrić je neće pamtiti po dobrom, ali ni Bjelica

12.12.2023 u 23:25

Bionic
Reading

Nogometaši FC Kopenhagena i Napolija postali su 13. i 14. sudinici osmine finala ovosezonske Lige prvaka, danski je prvak do drugog mjesta u skupini A stigao domaćom 1-0 (0-0) pobjedom protiv Galatasaraya, dok je talijanski prvak drugo mjesto u skupini C osigurao domaćim 2-0 (2-0) trijumfom protiv Brage

FC Kopenhagen i Napoli prodružili su se tako Bayernu, Arsenalu, PSV-u iz Eindhovena, Realu iz Madrida, Real Sociedadu, Napoliju, madridskom Atleticu, Laziju, Borussiji iz Dortmunda, Manchester Cityju, RB Leipzigu i Barceloni koji su i prije posljednjeg kola osigurali prolazak dalje dok će preostala dva putnika u osminu finala biti poznata nakon utakmica u srijedu.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'

FC Kopenhagen i Galatasaray u dvoboj su posljednjeg kola skupine A ušli sa po pet bodova i bilo je jasno kako će pobjednik zauzeti drugo mjesto iza Bayerna, dok bi remi otvorio priliku Manchester Unitedu koji bi u tom slučaju mogao pobjedom protiv Bayerna do drugog mjesta.

Gol za prolazak dalje postigao je Lerager (58).

Galatsaray će na proljeće igrati u Europskoj ligi jer je ostao treći nakon što je Bayern na Old Traffordu svladao Manchester United sa 1-0 (0-0) pogotkom Comana (70).

Bayern je osvojio prvo mjesto u skupini A sa 16 bodova, FC Kopenhagen je drugi s osam, Galatasaray treći s pet, dok je Manchester United završio svoj europski put s četiri boda.

Standings provided by Sofascore

Napoliju je za potvrdu drugog mjesta u skupini C iza madridskog Reala bio dovoljan i bod iz dvoboja protiv Brage, ali je već nakon malo više od pola sata imao prednost od 2-0 autogolom Saathija (9-ag) i pogotkom Osimhena (33).

Drugi Napoli je završio sa 10 bodova, dok je Braga ostala treća s četiri jer je u drugom dvoboju ove skupine madridski Real kao gost svladao Union Berlin sa 3-2 (0-1) iako je kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić zapucao kazneni udarac. Tom pobjedom Real je završio natjecanje u skupini s maksimalnih 18 bodova, dok je Union Berlin hrvatskog trenera Nenada Bjelice ostao na dnu s tri.

U 45. miniti Modrićev ne odviše dobar udarac s bijele točke, prizemni po zemlji, obranio je Ronnow. Minutu kasnije Union je poveo preko Vollanda (45+1), ali Joselu (61, 72) je s dva gola osigurao preokret. Kral (85) je izjednačio na 2-2 za momčad koju odnedavno vodi Nenad Bjelica, ali Ceballos (89) je ipak pogodio i osigurao da "kraljevski" klub sa stopostnim učinkom završi natjecanje u skupini.

Luka Modrić odigrao je čitav susret za Real te je pokrenuo akciju za drugi gol, dok je Josip Juranović igrao do 82. minute za Union.

  • +7
Liga prvaka: Union Berlin - Real Madrid Izvor: EPA / Autor: Filip Singer
Standings provided by Sofascore

Hrvatski reprezentativni veznjak Luka Sučić bio je strijelac za Salzburg, ali njegova je momčad izgubila na svom terenu od Benfice sa 1-3 (0-2) te pala s trećeg na četvrto mjesto u skupini. Nakon što su Di Maria (32) izrano iz kornera te Rafa Silva (45+1) u prvom dijelu doveli Benficu u prednost od 2-0, Sučić (57) je početkom nastavka udarcem sa 20-ak metara koji se odbio od bloka gostujućeg stopera smanjio na 2-1. I s minimalnim porazom Salzburg bi ostao treći u skupini, ali je Cabral (90+2) u sudačkoj nadoknadi pogodio za konačnih 3-1 za Benficu i prolazak portugalskog velikana u Europsku ligu.

Luka Sučić je odigrao čitav susret za Salzburg kod kojega je Roko Šimić ušao u igru u petoj minuti sudačke nadoknade, dok je Petar Musa odigrao drugo poluvrijeme za Benficu.

U utakmici za prvo mjesto u skupini Inter i Real Sociedad su u Milanu odigrali 0-0 pa je španjolski sastav završio na prvom, a talijanski na drugom mjestu. Oba kluba su osvojila po 12 bodova, Benfica i salzburg su natjecanje završili sa po četiri boda, no na kraju je Benfica treća, a Salzburg četvrti.

Standings provided by Sofascore

Nogometaši Seville neće obraniti naslov pobjednika Europske lige jer su u susretu posljednjeg 6. kola skupine B Lige prvaka izgubili na gostovanju kod Lensa sa 1-2 (0-0) u izravnom dvoboju za treće mjesto koje vodi u Europsku ligu te su okončali svoj europski put ove sezone na posljednjem mjestu sa samo dva osvojena boda.

Sevilli je za skok na treće mjesto u skupini i prelazak u Europsku ligu trebala pobjeda u Lensu, dok je domaćinu dovoljan bio i bod. Kada je Frankowski (63-11m) iz kaznenog udarca doveo Lens u vodstvo zadatak Seville je postao mnogo teži, no Sergio Ramos (80-11m) je poravnao na 1-1 također s bijele točke i to nakon što je morao ponavljati izvođenje, prvi udarac obranio mu je domaći vratar Samba.

Gosti su zatim krenuli i po potpuni preokret, ali u šestoj minuti nadoknade Fulgini (90+6) je realizirao protunapad za prolazak Lensa.

Lens je natjecanje u skupini završio na trećem mjestu s osam bodova, dok je Sevilla, za koju je bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić odigrao čitav susret ostala na dnu s dva boda.

U susretu momčadi koje su još ranije osigurale plasman u osminu finala PSV i Arsenal su u Eindhovenu igrali 1-1 (0-1). Goste je u vodstvo doveo Nketiah (42), a izjednačio je Vertessen (50).

Arsenal je još ranije osigurao prvo mjesto, a natjecanje u skupini je okončao sa 13 bodova, dok je PSV drugi s devet.

Standings provided by Sofascore