BOLJI OD BELGIJE S 3:1

Senzacija Walesa; u debitantskom nastupu stigli do polufinala

02.07.2016 u 01:43

Bionic
Reading

Nogometaši Walesa u svom su debitantskom nastupu na Euru stigli do polufinala, nakon što su s 3:1, ali i uz preokret, pobijedili Belgiju. Za finale će se boriti protiv Portugala u Lyonu 6. srpnja

Nakon 12 bezuspješnih pokušaja da se kvalificiraju na Euro, u 13. su, očito sretnom, uspjeli i odmah su stigli do polufinala. Baš kao i Portugal 1984., odnosno Švedska 1992. godine.

No, put Velšana bio je težak jer već u 13. minuti Nainggolan je prekasnim golom doveo Belgiju u vodstvo. Imao je Marc Wilmots problema sa sastavljanjem momčadi jer nije mogao računati na Vertonghena i Vermaelena, no nakon ovakvog početka malo tko je očekivao povratak Velšana.


A već u prvoj akciji nakon primljenog gola opasno je zaprijetio Bale. U 24. minuti Wales je imao priliku i preko Taylora, no Courtois je zaustavio loptu na gol-crti. Wales je izjednačio u 31. minuti golom kapetana Ashleyja Williamsa nakon ubačaja Aarona Ramseyja iz kornera, a potpuni preokret dogodio se u 55. minuti kada je Hal Robson-Kanu zabio za 2:1.

S time da su drugi dio Belgijanci otvorili potpunim jurišem prema golu protivnika. Međutim, kad nisu zabili oni, pogodak su postigli Velšani.


Napadač koji je na Euro stigao bez klupskog angažmana sjajnim se driblingom riješio dvojice belgijskih braniča i preciznim udarcem svladao Thibauta Courtoisa. Odmah su njegov gol usporedili s Cruyffovim.


Asistent za pogodak ponovno je bio Ramsey. Sve dvojbe oko pitanja putnika riješio je Sam Vokes zabivši u 86. minuti glavom za 3:1. A Vokes je na teren ušao koju minutu ranije.


Velšani do sada nikada nisu nastupali na europskim prvenstvima, a na svjetskom prvenstvu nastupili su samo jedanput i to 1958. godine kada su ispali u četvrtfinalu. Izgubili su od Brazila s 0:1, a pogodak odluke zabio je Pele.

Wales će u polufinalu igrati protiv Portugala 6. srpnja u Lyonu.

Preostala dva četvrtfinalna ogleda na rasporedu su ovoga vikenda. U subotu se u Bordeauxu sastaju Italija i Njemačka, a u nedjelju u Saint Denisu igrat će Francuska i Island.

WALES - BELGIJA 3:1

Stadion Pierre Mauroy.

GLEDATELJA: 50.000, SUDAC: Skomina (Slovenija).

STRIJELCI: 0:1 Nainggolan (13.), 1:1 A. Williams (30.), 2:1 Robson-Kanu (55.), 3:1 Vokes (85.).

WALES: Hennessey - Gunter, Chester, A. Williams, Davies, Taylor - Allen, Ledley (King, 78.), Ramsey (Collins, 90.) - Bale, Robson-Kanu (Vokes, 80.).
BELGIJA: Courtois - Meunier, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku (Mertens, 75.) - Witsel, Nainggolan - Carrasco (Fellaini, 46.), De Bruyne, Hazard - R. Lukaku (Batshuayi, 83.).