SPEKTAKL

Schumacher za volanom F1 bolida prošao 'zeleni pakao'

20.05.2013 u 18:02

Bionic
Reading

Michael Schumacher za volanom Mercedesa odvezao je demonstracijski krug na spektakularnoj Nurburgring Nordschleife stazi

Sedmerostruki F1 prvak imao je priliku voziti po najdužoj i najopasnijoj stazi koja trenutno postoji, a koja se sastoji od dijela F1 staze Nurburgringa te dugačkog i atraktivnog Nordschleife dijela na kojem se inače iskušavaju performanse vrhunskih automobila.

Sveukupno to je krug dugačak 21km i rekord je oko sedam minuta, što je više od četiri puta duže od prosječnog kruga regularne F1 staze, s tim da Nordschleife nema ni minimum sigurnosnih uvjeta koje zahtjeva elitno automobilističko natjecanje. Davnih dana tu se vozila Formula 1, kada je staza i dobila nadimak 'zeleni pakao', koji joj je dao Jackie Stewart. Nakon nesreće u kojoj je stradao Lauda, stazu je F1 polako napustila.

Za razliku od nekih njegovih prethodnika u F1 bolidima, Schumi je prilično penzionerski odradio posao, uz minimalno forsiranje u opasnim dijelovima staze, kako i priliči jednom 44-godišnjaku koji se povukao iz automobilizma.


Na stazi su mu se suprotstavili vrhunski modeli Mercedesovih automobila A45 AMG, E63 AMG S-Model, SLS AMG Black Series i SLS AMG GT3, koje su vozili vrhunski vozači, uključujući i Nicu Rosberga. Na kraju su svi u cilj ušli zajedno, s tim da je naravno Schumi u F1 bolidu imao najveći hendikep na startu.

Sve se to događalo u sklopu legendarne utrke '24 sata Nurburgringa', na kojoj je zanimljivo pobijedila upravo posada Mercedesa, koju su činili Bernd Schneider, Sean Edwards, Jeroen Bleekemolen i Nicki Thiim.