RAZMIŠLJA LI O NJIMA?

Samo prljavi trikovi još mogu Hamiltonu donijeti titulu!

17.11.2016 u 09:44

Bionic
Reading

Nakon što je Nico Rosberg drugim mjestima u SAD-u, Meksiku i Brazilu sačuvao svoju prednost u ukupnom poretku uoči završne utrke u Abu Dhabiju, jasno je da Lewis Hamilton do titule može doći samo zahvaljujući eventualnoj nesreći timskog kolege ili prljavim trikovima koje teško da će Mercedes dopustiti...

Hamilton je u posljednje tri utrke učinio sve što se moglo učiniti, ali malo je toga napravio u ukupnom poretku vozača. Pobjede u Austinu, Mexico Cityju i Sao Paulu smanjile su prednost Nice Rosberga za ukupno 21 bod, no ostalo je još 12, što znači da će Nijemcu biti dovoljno treće mjesto na završnoj utrci u Abu Dhabiju za prvu titulu svjetskog prvaka.

S obzirom na moć i dominaciju Mercedesovog bolida, Rosberg može ostati bez pobjedničkog postolja samo zahvaljujući eventualnom kvaru ili sudaru u prvom zavoju, što nije vjerojatno ako ćemo suditi po prošlim izdanjima utrke na stazi Yas Marina.

Hamilton je itekako svjestan da ne drži sudbinu u vlastitim rukama i da su mu izgledi za osvajanje četvrtog naslova ove sezone mali te žali što je timski kolega imao mnogo sreće na posljednjim utrkama, posebno u Brazilu gdje su mu Red Bullove taktičke pogreške poklonile drugo mjesto.

'Nico vozi najbolje u životu, ali ovaj put mi ništa nije mogao. U čudnoj sam poziciji i kako god vozio, to možda neće biti dovoljno jer sam prije previše bodova izgubio, ali borit ću se do kraja,' kaže Lewis Hamilton, a mnogi se pitaju: znači li da će se boriti u Abu Dhabiju svim sredstvima?

Činjenica je da Hamilton do titule prvaka najvjerojatnije neće moći bez prljavih trikova na stazi. Jedan od njih svakako bi bio izgurati široko kolegu u prvom zavoju kako bi učinio da izgubi što više pozicija. Drugi bi bio voziti sporo i blokirati Rosberga te tako dati priliku Red Bullu i Ferrariju da se približe i ugroze Nijemca. Treći je naravno onaj najprljaviji i najriskantniji: izazvati sudar u kojem bi kolega izvukao deblji kraj.

Razmišljao o tim potezima Lewis ili ne, jasno je da ih Mercedes neće dopustiti. Tražit će šefovi 'srebrnih strijela' poštenu borbu na stazi pod svaku cijenu, a sve što ne bude u skladu s tim moglo bi imati ozbiljne posljedice, jer oba vozača imaju ugovor s momčadi i sljedeće sezone pa bilo kakvo zaoštravanje odnosa ne dolazi u obzir, kao ni narušavanje besprijekornog F1 imidža njemačke tvornice automobila.

Hamiltonu zbog toga preostaje tek nadati se da će sreća u Abu Dhabiju biti na njegovoj strani i pokloniti mu titulu prvaka...