RIJETKOST U NOGOMETU

Samo jedna ekipa jadnijim rezultatima od Portugala grabila do titule!

05.07.2016 u 09:25

Bionic
Reading

Portugalska nogometna reprezentacija koja uoči polufinala Eura još uvijek čeka na prvu pobjedu u regularnom vremenu ima tek nekoliko sličnih primjera u povijesti velikih natjecanja, od kojih je najdrastičniji put do krune nizozemskog PSV-a u Kupu prvaka 1988. godine...

Portugal je u dosadašnjem tijeku Eura remizirao protiv Islanda, Austrije i Mađarske u skupini, da bi zatim golom u 117. minuti slomio Hrvatsku i nakon penala Poljsku.

Ronaldo i društvo nisu dosad impresionirali nikog i ako na sličan način nastave prema tituli europskog prvaka, bit će to jedna od najneuvjerljivijih titula u povijesti nogometa, a teško je naći slične primjere na velikim natjecanjima.

Ekipa koja zasad i dalje nadmašuje Portugal po jadnim rezultatima na putu prema tituli svakako je nizozemski PSV koji je osvojio Kup prvaka 1988. godine. Naime, na putu prema europskoj kruni u ključnim utakmicama Hiddinkova momčad nije pobijedila baš nikog. U četvrtfinalu protiv Bordeauxa odigrala je 1-1 u gostima i 0-0 kod kuće te prošla zahvaljujući golu u gostima. Isto su napravili Nizozemci i Realu u polufinalu (1-1, 0-0), a onda nakon 0-0 protiv Benfice u finalu na penale su osvojili prestižni trofej.

Što se reprezentativnog nogometa tiče, spomenimo da se Italiji 1982. godine dogodilo da se provukla kroz skupinu s tri remija poput ovog Portugala, ali zatim su Paolo Rossi i društvo nanizali sve pobjede do kraja natjecanja i osvojili SP.

Puno sličniji primjer provlačenja kroz natjecanje viđen je od Argentine 1990. godine na SP-u. Kao aktualni prvak Maradonina izabrana vrsta jedva je prošla grupu kao treća (jedna pobjeda, remi i poraz) da bi zatim u produžetku izbacila Brazil, na penale Jugoslaviju i Italiju te onda u novoj tijesnoj utakmici izgubila u finalu od Njemačke.

Dakle, Portugalci ispisuju novu stranicu povijesti provlačenja prema finalu, ali nikom od navijača to neće smetati ako odu do kraja. Okusili su oni kako je igrati najbolji nogomet na Euru 2004. i ne osvojiti ga, jer se grčki bunker tada pokazao neprobojnim...