BOGAT I POPULARAN

Salvador – grad sreće i najvećeg karnevala

06.05.2014 u 15:22

Bionic
Reading

Glavni grad sjeveroistočne savezne države Bahije treći je po veličini u Brazilu, poznat je po dugim pješčanim plažama, karnevalu, sambi i capoeiri, a u njemu će se odigrati šest utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva, uključujući i jedno četvrtfinale

Săo Salvador da Baía de Todos os Santos (u prijevodu: 'Sveti Spasitelj Zaljeva Svih Svetih') se nalazi na malom poluotoku koji odvaja zaljev Svih Svetih od Atlantskog oceana. Zahvaljujući zaljevu, koji formira izvrsnu prirodnu luku, Salvador je postao veliki izvoznik i srce bogatog priobalnog pojasa Bahije te jedan od najbogatijih gradova u državi.

INFO

Osnovan: 1549. godine
Stanovnika: 2.676.606
Prosječna temperatura u lipnju: 24°C
Zanimljivost: Salvador je grad afro-brazilskih običaja. Afričke religije, prvenstveno Yoruba, ali i Candomblé, Umbanda i Quimbanda se i danas prakticiraju, zajedno s katoličanstvom

Salvador ima tipičnu tropsku klimu, s visokim temperaturama i relativno visokom vlažnošću tijekom cijele godine. Stalni povjetarac s oceana olakšava život, a najhladniji mjesec je upravo lipanj s temperaturama od 21 °C do 26 °C, uz redovite oborine. Iako Salvador ima tropsku klimu, tropski cikloni i tornado nisu poznati u ovoj regiji.


Druga je najpopularnija destinacija u Brazilu, odmah iza Rija, a njegova turistička infrastruktura na glasu je kao jedna od najmodernijih u svijetu. U Salvadoru je pregršt vrhunskih hotela i hostela, a arhitektura starog dijela grada, parkovi, shoping centri te atraktivne plaže, koje se protežu punih 80 kilometara oko grada, ono je zbog čega je toliko turistički popularan.

Salvadorski karneval, koji se održava potkraj veljače i početkom ožujka, prema Guinessovoj knjizi rekorda najveći je na svijetu. Preko četiri milijuna ljudi slavi ga na području grada i okolice, a čak 100 tisuća njih sudjeluje u samoj organizaciji. Zbog brojnih zabava na otvorenom Salvador zovu 'gradom sreće', u kojem je vrlo popularna samba, kao i borilačka vještina capoeira.

Salvador također od svih brazilskih gradova ima najbolju prosječnu posjetu svojih nogometnih stadiona. Najjači lokalni klubovi su Bahia i Vitoria, a ovaj prvi ima jednu titulu prvaka Brazila 1988. godine. Novoizgrađeni stadion Arena Fonte Nova prima 48 tisuća gledatelja. Na njemu će na SP-u biti odigrano šest utakmica, uključujući jednu četvrtfinala.

Utakmice SP-a na Areni Fonte Nova u Salvadoru:

Skupina B: Španjolska - Nizozemska (13. lipanj)
Skupina G: Njemačka - Portugal (16. lipanj)
Skupina E : Švicarska - Francuska (20. lipanj)
Skupina F: BIH - Iran (25. lipanj)
Osmina finala: 1H – 2G (1. srpanj)
Četvrtfinale (5. srpanj)