FATOVIĆ POKAZAO ZUBE

Sa previše muke vaterpolisti do polufinala SP-a

30.07.2013 u 18:42

Bionic
Reading

Hrvatska vaterpolska reprezentacija nakon velike je drame i uz golemu dozu sreće ušla u polufinale Svjetskog prvenstva u Barceloni. Igrači Ivice Tucka svladali su Australiju nakon produžetaka sa 7:6 (1:1, 1:1, 0:1, 3:2; 1:1, 1:0) u dvoboju u kojem su Australci predvođeni izbornikom Elvisom fatovićem imali klasični zicer u posljednjoj sekundi zadnje četvrtine

Već sredinom prve četvrtine dalo se naslutit da Hrvatska neće imati ni približno lak zadatak kao što je većina javnosti pretpostavljala. U obrambenom dijelu izgledali smo vrlo pristojno, ali napad se mučio s nesigurnosti u svojim redovima i nedostatkom ideje. Prvo poluvrijeme završilo je s 'nogometnih' 2:2 i Fatovićevim učenicima samopouzdanje je evidentno raslo.

Jasno su to demonstrirali u nastavku kada su potpuno osujetili pokušaje naših predstavnika i golom Youngera prvi puta poveli sa 3:2. Početkom četvrte dionice 'udvostručili' su vodstvo i od najvećeg iznenađenja prvenstva dijelilo ih je još samo šest minuta. Srećom tada je Joković pogodio prvi od svoja dva gola i vratio nadu. Australcima predaja nije bila na kraj pameti. I drugi puta u kratkom roku probili su Pavića (iskupio se, kao i uvijek) iz daljine za 5:3, no tada opet pogađa Joković i s minimalnim zaostatkom ulazimo u zadnje dvije minute.

Izjednačenje je zapravo i najbizarniji trenutak dvoboja. Jedan sudac je pokazao prekršaj u napadu Lončaru, no odluka je promijenjena i kada je dio Australaca već kretao u kontru lopta je dosuđena Hrvatima. jasno, realizacija Lončara bila je stvar rutine. Ipak, ni tada nismo dobili psihološki vjetar u leđa, Hrvatska je u ovoj utakmici bila daleko ispod renomea olimpijskih pobjednika i jednoga od kandidata za zlato u Barceloni. 20 sekundi prije kraja Dobud je zaradio isključenje i napada je završio putom ponajboljeg Australca Campbella. Bio je to klasični zicer, ali pogodio je supotnu stativu iz iskakanja na dva metra i Hrvatska je zahvaljujući sreći izborila produžetak.

U produžetku je 'račun' otvorio Bušlje, pa tragičar heroj Australcima donio posljednje priključenje, no u posljednjoj minuti jednu obranu šuta neprepoznatljivog Sukna prihvatio je Petar Muslim i zabio za polufinale SP-a. Cijelu završnicu vratar Pavić odradio je na vrhunskoj razini, a sda je pred Hrvatim polufinale s Mađarskom koja je neočekivano lako (9:3) svladala Grčku koja je u skupinama pobijedila Crnu Goru i domaćine Španjolsku. Hrvatska može do finala, nema sumnje, ali ovakvo blijedo i sterilno izdanje ne smije se ponoviti.

'Pobijedli smo skoro izgubljenu utakmicu. Ovo je veličina ove ekipe kad smo igrali loše na kraju smo uspjeli pobijediti. Sada što prije moramo zaboraviti Australiju, okrenuti se Mađarima. Svoj cilj ulaska u polufinale smo ostvarili i sad idemo pokušati pobijediti Mađare!', izjavio je presretni Petar Muslim koji je postigao pobjednički pogodak.