BRBIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU

S Poljuda sasuli paljbu na HNS zbog suca Marića

23.10.2013 u 14:08

Bionic
Reading

Oštar napad krenuo je s Poljuda prema Hrvatskom nogometnom savezu: Hajdukov predsjednik Marin Brbić pojavio se pred novinarima navodno samo kako bi malo porazgovarali, a u stvarnosti je osuo paljbu. Glavne teme: delegiranje sudaca, neregularnost natjecanja i odnos snaga unutar HNS-a

U subotu na Poljudu gostuje Lokomotiva, ali i glavni sudac Bruno Marić s pomoćnikom Sašom Fegešom - a obojica su teško pokrali Hajduk prije dvije godine u utakmici protiv Splita i nagnali tadašnjeg predsjednika kluba Hrvoja Maleša da se obrati USKOK-u. Brbić je nastupio diplomatski, ali vrlo jasno.

'Političko je sljepilo delegirati ova dva suca. A, osim toga, Marić je sudio i onu utakmicu finala Kupa u Zagrebu, kada je u samo jednom poluvremenu jednoj momčadi dodijelio dva crvena kartona i protiv nje svirao jedanaesterac. Ne znam gdje se u svijetu nešto tako dogodilo', kazao je Brbić.

'Ne tvrdim unaprijed da nas dolazi oštetiti, dapače, čak očekujem da će suditi dobro jer ne bi imalo smisla da nas tko zna koji put ošteti. Naravno da je pritisak i na sucu, upravo radi njega ovo se nije trebalo napraviti. Ovo delegiranje vidimo i kao neku vrstu provokacije. Nije bilo mudro', dodao je Hajdukov predsjednik. Iako, kaže, splitski klub je zadovoljan sudačkim kriterijem u dosadašnjem dijelu sezone.

'Da, sve je bilo dobro osim onoga u Osijeku, kada smo u 93. minuti primili gol iz čistog ofsajda, ali držimo da se tu radilo o previdu. Da, može se govoriti da je i Dinamo oštećen u Zadru, ali indikativno je da se greške uvijek dogode u korist Lokomotive. Uglavnom, kontrolor sudaca Dušak Kukić na početku prvenstva obećao je da će suđenje Hajduku biti korektno i to se dogodilo', rekao je Brbić. Upravo Kukić je, podsjetimo, kontrolor suđenja i na subotnjoj utakmici na Poljudu.

Službeni Hajduk bez dlake na jeziku tvrdi i da je ovogodišnjem hrvatskom kupu narušena regularnost zbog sporne zamjene domaćinstva Rijeke i Zmaja iz Blata na Korčuli. 'Propozicije su promijenjene samo kako bi se jednom klubu omogućila zamjena domaćinstva. Da, dobili su tu utakmicu sa 11:0, ali nitko ne kaže da bi se to dogodilo i u gostima. Narušena je regularnost', smatra Brbić. Dodaje i da je narušen fair play jer je Rijeka zabranila nastup svojoj dvojici igrača na posudbi u Zadru u zadnjoj utakmici upravo protiv Rijeke.

'Neretljak i Tadić nisu nastupili i sada su odmorni za iduće utakmice. A, evo, naš Krešo Ljubičić koji je na posudbi u Dragovoljcu uredno je igrao protiv Hajduka...'

Lista Hajdukovih nesporazuma s HNS-om vrlo je dugačka: tu je i kazna od 200 tisuća kuna zbog navijačkih nereda u Rijeci. 'Po stoti put osudio sam i nasilje i pirotehniku, ali što je Hajduk mogao napraviti u tom slučaju? Jesmo li mi određivali tampon zonu između navijača? Nonsens je da gostujući klub dobije dvostruko veći novčanu kaznu od domaćina koji je trebao osigurati uvjete za utakmicu. Disciplinski sudac Krešimir Vlajčević ničim nije obrazložio tu odluku i jasno da smo se žalili, a još uvijek imamo zapisan njegov stav prije nekoliko godina, kada je nakon utakmice Hajduka i Dinama na Poljudu zaključio da je odgovornost jedino i isključivo na domaćinu', kaže Brbić.

'Prebacuje li se centar moći u HNS-u iz Zagreba u Rijeku?', zanimalo je novinare.


'To je zanimljivo pitanje, ali svaki odgovor treba dobro argumentirati. Istina je da su Rijeka i Dinamo u dosta dobrim odnosima u zadnje vrijeme, ali HNS je naš zajednički savez i treba otvoriti vrata i Hajduku. Moramo zajednički djelovati i spremni smo na razgovor', kaže Hajdukov predsjednik. Spomenuo je i domaćinstvo utakmicama reprezentacije.

'Spominju nam da nemamo brojače na stadionu i to je točno, ali što je s Maksimirom? Pa taj stadion nema krov i ljudi bježe s njega.'

Za kraj Brbićevog otvorenog obraćanja HNS-u ostao je i slučaj Pašalić: Hajduk je mladog veznjaka nakon prijetnje kaznom pustio na kvalifikacijski turnir U-19 reprezentacije, ali nije mu promakao primjer iz Lokomotive.

'Kako se igrač Pjaca pojavio na utakmici protiv Istre i zaigrao u drugom poluvremenu, zašto on nije morao ići? Neka nam se pojasni, aršin treba biti isti za sve...'