DETALJNA ANALIZA

Ružna strana najvećeg hrvatskog derbija

17.03.2016 u 18:58

Bionic
Reading

U okviru projekta 'Izravna prevencija navijačkoga nasilja' promatrači HHO-a (Hrvatski helsinški odbor) pratili su utakmice polufinala Hrvatskoga nogometnog kupa

Za prvu polufinalnu utakmicu na Rujevici u kojoj je domaća Rijeka svladala Slaven Belupo 2-1 promatrači su u svojem izvještaju napisali:

'...Utakmica je odigrana u sportskom ozračju, bez većih incidenata. Armada je opet izvjesila znak 'HNS' i preko njega oslikala rešetke. Očito ogorčeni nekim sudačkim odlukama tijekom prvenstva, izvjesili su veliki transparent s natpisom 'Razbacujete se žutim kartonima, isključujete nam igrače. Sve se to nadoknađuje uz vjerne navijače', a sve popratili skandiranjem 'HNS ped..., nogomet ste sjeb...'.'

O drugoj polufinalnoj utakmici igranoj na Poljudu između Hajduka i Dinama (0-2) izvještaj je bio punom 'bogatiji'. Prvo su detaljno spomenuti ružni događaji koji su prethodili susretu o čemu više možete čitati OVDJE

Što se tiče same utakmice u izvještaju je napisano:

'Susret je, međutim, zaoštrenoj retorici i mrziteljskim porukama usprkos, protekao u relativno mirnom ozračju.

U 2. minuti Torcida aktivira jednu baklju, dok Fan club BBB skandira 'Tovarske pi...'. Torcida odgovara skandirajući oko pet minuta 'Mrzim Dinamo, srpsko ime to'.

U 17. minuti Torcida aktivira jednu dimnu kutiju, a potom još tri eksplozivne naprave, bacajući ih na tartan stazu. Potom slijedi skandiranje sucima 'Cigani, Cigani' (19. minuta), pa u 28. minuti opet jedna baklja.

Fan club BBB ponovno skandira u 28. minuti 'Tovarske pi...', a potom u 33. minuti bacaju jednu baklju na tartan stazu.

U 35. minuti BBB, koji su u međuvremenu stigli na jugozapadni dio gledališta, skandiraju 'Tovarske pi...', a Torcida im u 36-oj odgovara sa 'Ubi, ubi, purgera'.

U 40. minuti opet se čuje 'Purgerske pi...', a potom 'Mrzim Dinamo, srpsko ime to'. Odmah nakon toga BBB višekratno skandira 'Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje'.

U 56. minuti Torcida je priredila pravu piromansku feštu. Aktivirano je 10 baklji koje su pale na travnjak, a desetak ih je palo na tartan stazu iza sjevernoga gola. Dvadesetak baklji gorjelo je među Torcidinim navijačima, a čulo se i 5-6 topovskih udara.
Zbog gustoće dima i upozorenja, sudac je nakratko prekinuo utakmicu.

U 67. i 70. minuti Torcida skandira 'Je... Dinamo' te nastavlja s 'Mamiću Cigane' i 'HNS ped..., nogomet ste sjeb...'.