POSLJEDICE I U F1

Rusi 'uništili' veliki san Lewisa Hamiltona; je li moguć preokret u ovoj situaciji?

06.06.2023 u 16:23

Bionic
Reading

Južnoafrička Republika nadala se je povratku u kalendar Formule 1, ali to možda neće biti moguće zbog veza te zemlje s Rusijom

Šefovi staze Kyalami sjeverno od Johannesburga nadali su se da će zauzeti mjesto u kalendaru za 2024., vjerojatno umjesto VN Belgije, koja je u zadnjoj godini ugovora.

Međutim, nakon sastanka s čelnicima F1 u Londonu, postoji bojazan da bi zbog južnoafričke veze s Rusijom koja je izvela invaziju na Ukrajinu ulazak u F1 mogao biti stopiran.

U veljači je ruska fregata opremljena hipersoničnim krstarećim projektilima stigla u južnoafričku luku Richards Bay. Prošlog mjeseca u zemlju je stigao i ruski teretni brod s upitima o pošiljci, uz američka izvješća u kojima se navodi da je prikupio oružje koje ide prema Moskvi.

Južnoafrička Republika posljednju je utrku F1 održala 1993. godine, a staza Kyalami je prošla kroz znatna ulaganja i rekonstrukciju, no politička situacija je uzrokovala probleme.

Vjeruje se da su šefovi VN Južne Afrike sada koncentrirani na kalendar za 2025., što bi opet moglo biti na štetu VN Belgije.

Inače, Lewis Hamilton rekao je uoči VN Miamija ove godine da bi mu bio 'veliki san' utrkivati se u Africi.

'Utrkivati se u Africi u mojoj karijeri je veliki, veliki san za mene. Znam da tamo imam mnogo fanova.'