sp u hokeju na ledu

Rusi u drami sredili Amerikance, Kanada i Finska u polufinale tek nakon produžetka, Česi jedini uvjerljivi

23.05.2019 u 23:44

Bionic
Reading

Hokejaši Rusije, Kanade, Češke i Finske izborili su plasman u polufinale Svjetskog prvenstva kojem su domaćini Bratislava i Košice...

Rusi su u četvrtfinalu pobijedili SAD 4:3, dok je Kanada nakon produžetka pobijedila Švicarsku sa 3:2 izborivši produžetak golom četiri desetinke prije kraja susreta.

Rusija je u 'hokejaškom klasiku' pobijedila SAD upisavši i osmu pobjedu na prvenstvu u osam odigranih susreta uz razliku pogodaka 40-10.

Rusi su vodili od prve minute utakmice, no Amerikanci se nisu predavali i do kraja su držali susret u neizvjesnosti.

'Zbornaja' je povela već u prvoj minuti golom Nikite Guseva, a na 2:0 je povisio Mihail Sergačjov (15:47). U drugoj dionici je smanjio Brady Skjei (22:22) i tako vratio Amerikance u život, međutim Kiril Kaprizov je na otvaranju posljednje trećine vratio na +2. Noah Hanifin je u u 46. minuti još jednom smanjio na gol zaostatka. Mihail Grigorenko je 13 minuta prije kraja zabio za 4:2, no Amerikanci se nisu predavali i tri minute prije kraja Alex DeBrincat je produžio nadu. U posljednje dvije minute Amerikanci su povukli golmana, ali nisu uspjeli izjednačiti i gurnuti susret u produžetak.

U drugom susretu gledali smo pravu dramu, a na koncu su se Kanađani radovali premda su Švicarce tek desetinke sekunde dijelile od slavlja.

  • +7
Hokej na ledu: Finale Rusija vs. Njemačka Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Švicarci su poveli u 18. minuti utakmice golom Svena Andrighetta, a izjednačio je Mark Stone u šestoj minuti druge trećine. Samo tri sekunde prije kraja druge dionice Nico Hischier je još jednom doveo Švicarsku u vodstvo. U posljednjoj trećini Kanađani su pritiskali, no Švicarska se odlično branila i činilo se kako će još jednom izbaciti Kanadu, nakon što je to učinila u polufinalu prošlogodišnjeg prvenstva u Danskoj.

Kada se već činilo kako će utakmica završiti švicarskom pobjedom, Kanada je izjednačila golom Damona Sversona u posljednjoj sekundi utakmice. Suci su morali pregledati snimku kako bi provjerili je li pogodak regularan i na koncu se pokazalo kako je pak prešao gol crtu četiri desetinke prije kraja.

Produžetak se igrao tri na tri i Kanada je stigla do pobjede pogotkom Stonea nakon pet minuta igre.

Češka je polufinale izborila uvjerljivom pobjedom 5:1 protiv Njemačke. Njemačka se dobro držala 40 minuta, no u posljednjoj trećini raspala se njezina igra.

Golove za češku vrstu zabili su Jan Kovar (33:41, 59:50), Jakub Voracek (44:19), Dominik Kubalik (51:41) i Ondrej Palat (53:08), dok je pogodak za Njemačku zabio Frank Mauer (37:46).

Češka će u polufinalu igrati protiv Kanade.

Nakon produžetka je razriješen i susret između Finske i Švedska, a na koncu su Finci slavili sa 5:4, a pobjednički gol zabio je Sakari Manninen nakon 90 sekundi nastavka. 

Švedska je tijekom utakmice vodila 3:1 i 4:3, no Finci su uspjeli okrenuti rezultat. Golove za Finsku zabili su i Niko Mikkola (1:00), Petteri Lindbohm (25:04), Jani Hakanpaa (29:08) i Marko Anttila (58:31), dok su strijelci za Švedsku bili John Klingberg (2:38), Patric Hornqvist (36:47), Elias Pettersson (20:25) i Gustafsson (39:35).

Finska će u polufinalu igrati protiv Rusije.