DRAMATIČNO U MELBOURNEU

Rosbergu pobjeda, Hamiltonu 'nula', debitant sve iznenadio!

16.03.2014 u 08:41

  • +20

Formula 1, Velika nagrada Australije

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Jason Reed

Bionic
Reading

Nico Rosberg otvorio je novu sezonu Formule 1 svojom četvrtom pobjedom u karijeri, na Velikoj nagradi Australije u Melbourneu. Na postolju su se još našli Daniel Ricciardo i debitant Kevin Magnussen, da bi naknadno Australac bio diskvalificiran...

Nova F1 sezona započela je iznimno zanimljivom utrkom u kojoj je Mercedes došao do očekivane pobjede, ali zahvaljujući 28-godišnjem Nijemcu, a ne Lewisu Hamiltonu, koji je startao s prve pozicije. Naime, glavni favorit utrke odustao je u ranoj fazi zbog problema s bolidom, a sve je iskoristio Nico Rosberg koji je s lakoćom ostavio konkurenciju iza sebe te tako došao do prvih 25 bodova ove sezone.

Utrka je počela dramatično. Kamui Kobayashi skrivio je veliki sudar s Felipeom Massom, a na samom početku osim Hamiltona odustao je i Sebastian Vettel, koji je imao velikih problema s Renaultovim motorom. Valterri Bottas je pak udario u zid i izazvao sigurnosni automobil, ali je pritom nastavio utrku.

Gledajte Formulu 1!

Sve slobodne treninge, kvalifikacije te sve nedjeljne utrke gledajte na MAXtv-ovom kanalu, MAX GP! Utrke možete gledati i na pay-per-view servisu match.tportal.hr

Iza leđa Rosberga vodila se velika borba za drugo mjesto. Domaći vozač Daniel Ricciardo odvezao je veliku utrku za Red Bull, svoju prvu za momčad. Odbio je na kraju napade debitanta Kevina Magnussena koji je briljirao u McLarenu i osvojio prvo pobjedničko postolje za Dansku u povijesti sporta te ostvario najbolji debitantski rezultat još od Lewisa Hamiltona iz 2007. godine.

Dobar posao McLarena zaokružio je Jenson Button na četvrtom mjestu, dok je Fernando Alonso za Ferrari opet bio na režimu 'ograničavanja štete' te na kraju bio peti. Bodove su još osvojili odlični Valtteri Bottas za Williams, Nico Hulkenberg za Force Indiju, neuvjerljivi Kimi Raikkonen te Vergne i Kvjat za Toro Rosso.

Pet sati nakon utrke Daniel Ricciardo je diskvalificiran zbog nedopuštene brzine protoka goriva u Red Bullu, pa je Magnussen postao drugi, Button treći, a jedno mjesto prema gore popeo se i ostatak društva.

Na kraju je do cilja došlo čak 14 bolida, puno više nego je itko očekivao.

Sljedeća utrka vozi se za dva tjedna u Maleziji.

Velika nagrada Australije, rezultati:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 1:32:58.710

2. Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault) +24.525 (diskvalificiran!)

3. Kevin Magnussen (McLaren-Mercedes) +26.777

4. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +30.027

5. Fernando Alonso (Ferrari) +35.284

6. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) +47.639

7. Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) +50.718

8. Kimi Räikkönen (Ferrari) +57.675

9. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso-Renault) +1:00.441

10. Danil Kvjat (Toro Rosso-Renault) +1:03.585