OKRŠAJ U NEDJELJU

Rosberg u sjajnoj atmosferi ima priliku dotući Hamiltona!

28.10.2016 u 12:01

Bionic
Reading

Na Velikoj nagradi Meksika ove nedjelje Nico Rosberg želi ponoviti pobjedu od prošle godine koja bi mu praktički osigurala naslov prvaka...

Borba za titulu u Formuli 1 ulazi u svoju završnu fazu, a Nico Rosberg koji ima čak 26 bodova prednosti mora biti zadovoljan. Prebrodio je sve utrke u kojima ga je deklasirao Lewis Hamilton prošle sezone i sada slijede one tri na kojima zna za pobjedu i pokazao je da može biti brz.

Rosbergu su za naslov prvaka dovoljna još dva druga i jedno treće mjesto, ali pobjeda ove nedjelje u Meksiku bila bi puno bolje rješenje. Naime, u tom slučaju ni odustajanje na jednoj od zadnje dvije utrke sezone ne bi ga zaustavilo na putu do naslova prvaka, što je puno komotniji scenarij za 31-godišnjeg Nijemca.

Meksička F1 utrka vratila se po treći put u kalendar prošle sezone i upravo je Nico Rosberg jedini pobjednik ovdje od aktivnih vozača elitnog automobilističkog natjecanja. Staza braće Rodriguez obnovljena je i sređena te se dosta razlikuje od svog izdanja na kojem su se vozile utrke od 1963. do 1970. godine, kao i onog od 1986. do 1992. godine.

Krug na stazi Autodromo Hermanos Rodriguez sastoji se od 18 zavoja, dugačak je 4.3 kilometra i na njemu Rosberg zasad drži sve rekorde: najbrži krug u utrci i kvalifikacijama. U Meksiku imamo dva ravna pravca koji su također DRS zone, a posebno dugačak je onaj na startno-ciljnoj ravnini na kojem očekujemo pregršt pretjecanja, kao i neizvjestan ulazak u prvi zavoj prvog kruga te mogući kaos, krš i lom.


Na stazi također imamo nekoliko zanimljivih kompleksa zavoja, od kojih je posebno atraktivan onaj u završnom dijelu kruga. Četiri su to zavoja koja traže iznimnu preciznost, a nalaze se okruženi tribinama, što daje dodatnu draž. Upravo sjajna navijačka atmosfera u Meksiku je bila najugodnije otkriće prošlogodišnje utrke pa se vozači sa zadovoljstvom vraćaju ponovo ovdje utrkivati.

Pirelli je vozačima ponudio supermekane, mekane i srednje tvrde komponente guma i vidjet ćemo koja će kombinacija biti idealna u nedjeljnoj utrci. Što se vremenske prognoze tiče, kiša se ovaj vikend ne očekuje, što bi trebalo ići na ruku Nici Rosbergu koji se po mokroj stazi ove sezone baš i nije snalazio.

Favoriti za pobjedu su jasni i vjerojatno nas očekuje novi dvoboj Rosberga i Hamiltona na vrhu, a bit će zanimljivo vidjeti može li se kao u Austinu Red Bull držati blizu Mercedesa i možda mu čak i zaprijetiti. Ferrariju bi ova staza mogla više odgovarati od prethodne pa ne bi bilo veliko iznenađenje da se Kimi i Vettel približe 'bikovima', no teško i 'srebrnim strijelama'.

Subotnje kvalifikacije na rasporedu su u 20 sati po hrvatskom vremenu, kao i nedjeljna utrka. Ne propustiti!