NOVI OKRŠAJ U NEDJELJU

Rosberg se u Britaniji silno želi osvetiti Hamiltonu!

06.07.2016 u 11:27

Bionic
Reading

Nakon međusobnog sudara viđenog prošle nedjelje na Red Bull Ringu, Nico Rosberg silno želi uzvratiti Lewisu Hamiltonu na Velikoj nagradi Britanije, dok se u Mercedesu nadaju da će sve proći bez incidenata...

Hamilton i Rosberg već su dvaput upropastili utrku momčadi svojim sudarima ove sezone. Nakon što su u Barceloni obojica završili u pješčanoj klopci već u prvom krugu, prošle nedjelje u Spielbergu sudar se dogodio u zadnjem.

Rosberg kojeg je sudar bacio na četvrto mjesto sada želi osvetu na domaćem terenu Lewisa Hamiltona. Naime, već ove nedjelje vozi se Velika nagrada Britanije na Silverstoneu, stazi na kojoj uzbuđenja nikad ne manjka.

Velika nagrada Britanije u prošlosti je znala ponuditi dramatične utrke i kontroverzne situacije, poput 'crne zastave' Michaelu Schumacheru 1994. godine i pobjede Nijemca kroz 'kazneni boks' 1998. godine. Možda i najdramatičnija bila je 2013. godine. Pirelli je tada vozačima ponudio gume koje su eksplodirale na čak četiri bolida, uključujući i vodeći Mercedes Lewisa Hamiltona. Direktor utrke umalo ju je prekinuo zbog opasnosti za sigurnost vozača, ali je ipak nekako privedena kraju i Nico Rosberg stigao je do pobjede. Na zadnja dva izdanja utrke pobijedio je Hamilton koji ima ukupno tri trijumfa na domaćem terenu, a Alain Prost s pet pobjeda najuspješniji je vozač u povijesti ove staze.


Silverstone je dobio novi izgled 2011. godine. Dužina je oko 5.8km, ima 18 zavoja, a startno-ciljna ravnina na potpuno je drugom mjestu nego što smo u prošlosti navikli. Kao i u staroj verziji, krug počinje za F1 netipičnim brzim prvim zavojem. Treći i četvrti spori zavoji važni su za izlazak na ravni dio na kojem je jedno od boljih mjesta za pretjecanje.

Središnji dio staze zapravo je startno ciljna ravnina od one stare, nakon koje slijede slavni brzi zavoji Maggotts i Backetts pa izlazak na najduži ravni dio 'Hangar straight', a nakon nje atraktivni zavoj Stowe, koji se prolazi s 200km/h i na njemu uvijek vidimo pokoje krasno pretjecanje. Do kraja kruga ostaje nam još jedino završni dvostruki zavoj i izlazak na startno-ciljnu ravninu.

Za razliku od prethodnih utrka, Pirelli je vozačima ponudio tri najtvrđe komponente guma: mekane, srednje tvrde i tvrde. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li to značiti samo jedan prolazak kroz boks. DRS zone bit će nakon petog zavoja i na 'Hangar straightu' pa pretjecanje zasigurno neće biti problem. Vremenski uvjeti znali su u prošlosti igrati ulogu, a mogli bi i ove godine, jer će biti hladno, s mogućnošću kiše tijekom vikenda.

Favorit za pobjedu mora biti Lewis Hamilton koji je slavio u tri od posljednje četiri utrke, kao i na zadnje dvije Velike nagrade Britanije. No, Nico Rosberg mu je jako blizu, zna kako je pobjeđivati u Silverstoneu i očajnički želi uzvratiti kolegi za pretjecanje u posljednjem krugu utrke u Austriji.

Što se ostalih tiče, Vettel i Ferrari vrebat će iz drugog plana, Ricciardo i Verstappen u Red Bullu također, a Williams Masse i Bottasa trebao bi biti konkurentniji nego na nekim sporijim stazama. Force Indiju također ne treba otpisati, a teško je vjerovati u dobar rezultat McLarena, iako je Jenson Button impresionirao sve šestim mjestom u Spielbergu u nedjelju.

Subotnje kvalifikacije kao i nedjeljna utrka na rasporedu su u 14 sati. Ne propustiti!