SAMOUVJERENI ŠVICARAC

Roger Federer iskreno o očekivanjima u novoj sezoni; je li pretjerao?

02.01.2018 u 11:00

Bionic
Reading

Legendarni švicarski tenisač Roger Federer već se upisao u povijesne knjige, ali usprkos tome što je zakoračio u 37. godinu života, uvjeren je kako će ponoviti prošlu sezonu u kojoj je osvojio čak sedam titula, od čega dva 'grand slama'

Ukupno je u karijeri Roger Federer osvojio rekordnih 19 grand slam titula, a u novu sezonu ušao je kao drugi tenisač svijeta. Sve je podredio pripremama za prvi grand slam turnir sezone, Australian Open, na kojem brani titulu pobjednika.

'Iskreno, sretan sam što sam u prilici braniti titulu na Australian Openu. Imao sam odličnu sezonu i nadam se da će i ova biti jednako dobra. Imam veća očekivanja nego prije 2017., ali trudit ću se da ostanem miran. Znam da je to lako reći, ali je teško i ostvariti', rekao je 36-godišnji Federer, za čiji je uspjeh zaslužan i legendarni hrvatski tenisač Ivan Ljubičić, koji je u njegovu stožeru.

Kada je riječ o 2018., Federer je otišao korak dalje i detaljno je objasnio što želi osvojiti:

'Moje ambicije su sljedeće: želim obraniti sve titule, uključujući dva grand slama (Australian Open i Wimbledon, op.a.) i tri mastersa. Teško je zamisliti da ću zapravo uspjeti. Kada imate 36 godina, bitno je da se koncentrirate samo na sebe, ali sve ovisi i o ostalima. Hoće li Rafa biti jači nego prošle sezone? Gdje će biti Wawrinka, Murray, Đoković, Nishikori i Raonić kad se vrate?', zanimljivu analizu dao je Federer.

  • +12
Roger Federer Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Mnogi teniski analitičari su mišljenja kako je pretjerao ako zaista misli da može ponoviti prošlu sezonu koja je bila – iznad svih očekivanja. Ali isto tako pomoglo mu je to što su glavni konkurenti zbog ozljeda propustili velik broj turnira.

U razgovoru uoči prvih nastupa u 2018. godini legendarni Federer otkrio je kako mu najviše problema zadaje kalendar te da je prisiljen preskakati neke turnire:

'Ako želite dugo igrati, najvažnije je kako ćete sastaviti kalendar. Jednostavno se morate odreći nekih stvari. Npr. nastupa u Davis Cupu. Već sam ga osvajao i to je situacija u kojoj se mogu manje trošiti. Odrekao sam se i nekih mastersa, čak i grand slama. Na kraju ću završiti sa samo jednim turnirom u godini', duhovit je bio Federer te ipak nije želio otkriti hoće li i ove godine preskočiti Franch Open kako bi sačuvao svoje tijelo za Wimbledon. Samo je zagonetno dobacio kako će 'to biti najvažnija odluka koju ću donijeti u sezoni'.

  • +26
Marin Čilić - Roger Federer, finale Wimbledona 2017. Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Toby Melville