EUROPSKA LIGA

Rijeka u Francuskoj: Idemo pokazati što možemo

24.10.2013 u 10:13

Bionic
Reading

Rijeka će u četvrtak u Lyonu po prvi put u povijesti igrati u Francuskoj. Skupina I Europske lige donijela je kao protivnika francuskog velikana Lyon.

Već sam pogled na Uefin ranking govori o razlici u kvaliteti Lyona i Rijeke. Domaći 14. po koeficijentu dostignuća u proteklih 5 sezona, Rijeka 237.

Od 2002. do 2008. sedam su puta zaredom bili prvaci Francuske i redoviti sudionici Lige prvaka.

Momčad puna zvijezda, bivših i aktualnih reprezentativaca Francuske kao što su npr. Clement Grenier, Maxime Gonalons, Yoanne Gourcuff, Bafetimbi Gomis ili Alexsandre Laccazette...

Favoriti? Nedvojbeno! Ali Rijeka ima svoju snagu, svoj račun. Uživa u predivnoj europskoj priči i bez opterećenja će u četvrtak u 19 sati istrčati na stadion Gerland koji prima 40.500 gledatelja.

Potvrđuju to i riječi trenera Rijeke Matjaža Keka na službenoj press konferenciji uoči meča.

'Moramo biti hrabri, odlučni, agresivni i pokazati što možemo. Htio bih da budemo opet kao na ljeto kad smo bili jedno od pozitivnih iznenađenja u europskom nogometu', rekao je Kek.

Francuske novinare zanimala je snaga momčadi Rijeke, u kontekstu prošlog europskog gostovanja kada je teško poražena u Portugalu.

'Odigrali smo protiv Vitorie ispod svojih mogućnosti a tada nam je i nedostajalo puno igrača, ali Rijeka je već protiv Betisa pokazala što može. Nismo favoriti, ali sigurno ćemo do kraja još nekom zagorčati život.'


Trenera Rijeke podsjetili su i na vrijeme kad je kao pomoćni trener Maribora, izbacio Lyon iz Lige prvaka. Bilo je to još 1999.

'Nisam ih izbacio ja, već igrači. To je bilo jedno drugo vrijeme i lijepe uspomene. Ali od uspomena se ne živi. '

Na pressici je bio i Nikola Pokrivač. Igrač Rijeke koji je već četiri puta u karijeri igrao na Gerlandu. Tri puta u dresu Monaca i jednom u dresu Dinama.

'Sa Monacom imam bolja iskustva nego s Dinamom. Nikad ovdje nisam bio poražen u francuskom prvenstvu. No ovo je sasvim druga utakmica, jer sad sam igrač Rijeke. Svi jedva čekamo tu utakmicu. Imamo privilegiju igrati protiv Lyona i svi će dati sto posto, za takve utakmice se živi.'