JADRANSKI DERBI

Rijeka sada zna da je poraz od Hajduka put u katastrofu!

13.05.2017 u 10:21

Bionic
Reading

Nakon što je Dinamo teškom mukom svladao Split ovog petka, povećao se pritisak na Rijeku koja u Jadranskom derbiju (Arenasport 3, 17h) mora svladati probuđeni Hajduk ako želi mirnije čekati završnicu prvenstva...

Kada se već činilo da je prvenstvo odlučeno, Rijeka je prošle subote protiv Lokomotive doživjela prvi poraz u sezoni i sve je opet otvoreno. Dinamo se pobjedom protiv Splita približio ovog petka i ako Kekova momčad kiksa protiv Hajduka, imat će priliku preskočiti ju izravnim obračunom u zadnjem kolu.

Kako i gdje gledati MAXtv Prvu ligu?

Franko Andrijašević na Rujevici ove subote nema pravo nastupa zbog kartona, no trener Matjaž Kek ima rješenje, Gavranović će biti povučen na polušpicu, a na njegovo mjesto ide Bezjak, što bi trebalo funkcionirati, uz podršku ostalih ofenzivnih aduta lidera.

Poslije šoka iz prošlog kola Kek mora i psihološki podići svoje igrače, a rasprodani i prepuni stadion trebao bi biti dodatni vjetar u leđa igračima Rijeke da ne izgore pod pritiskom presudne utakmice, iz koje bi pobjeda značila najvjerojatnije i naslov prvaka.

Lokomotiva-Rijeka 1:0, 32.kolo 2016./17. (sažetak)

'Izuzetno sam zadovoljan kako su igrači reagirali poslije poraza od Lokomotive. Smatram kako je momčad spremna odigrati kvalitetno protiv Hajduka, a nepotrebno je i govoriti da svi skupa živimo za ovu utakmicu,' kaže trener Rijeke Matjaž Kek, koji nikada nije izgubio od Hajduka ili točnije, već 18 utakmica Riječani ne pamte poraz od jadranskog rivala.

'Važno je da svatko tko bude igrao pruži sve od sebe, odigra pametno, kvalitetno i agresivno. Sigurno je hendikep što nema Andrijaševića, ali je važnije štop će pokazati oni, koji budu igrali. Igrači su toliko pozitivni i toliko toga pozitivnog su napravili ove sezone da je stvarno privilegija biti njihov trener,' hrabri svoju momčad Kek, ali Hajduk je u vrhunskoj formi u zadnje vrijeme, spojio je pet pobjeda i mnogo rasterećenije ulazi u jadranski derbi.

'Hajduk je u dobroj seriji i igra jako dobro, ali to i nas mora dodatno motivirati da budemo još kvalitetniji. Hajdukova se momčad standardizirala, što je vrlo bitno u nogometu i to se vidi na njihovim rezultatima. Način na koji Hajduk igra već je pokazao da možemo imati s tim problema, ali i mi smo pokazali kako možemo odgovoriti na takvu njihovu igru. Svaki jadranski debi nosi napetost bez obzira na pozicije jer ovo je veliko rivalstvo. Toliko toga izazovnog nas očekuje i želim da igrači izađu na teren rasterećeni, da daju maksimum, a da su najbolji pokazuje tablica,' podvukao je kormilar lidera Matjaž Kek.

Hajduk - Rijeka 1:1 (24. kolo 2016./17.), sažetak Autor: YouTube

U velikom stilu Hajduk je odigrao prošlih pet utakmica i upisao pet trijumfa od kojih je najimpresivniji bio onaj protiv Osijeka 5:1 prošle subote. Hajduku je ključan cilj treće mjesto kako bi izbjegao 1. pretkolo Europske lige, tako da vrlo motiviran i u odličnom raspoloženju dolazi na Rujevicu.

U ovom trenutku sastav Joana Carrilla igra najbolji nogomet u ligi i sigurno može pokvariti planove i Rijeci, te ne dolazi na Rujevicu s obrambenim gardom.

'Moramo se dobro braniti, ali ponajprije pokušati imati posjed i biti glavni. Cilj je pobijediti u ovoj utakmici, a da bismo to i napravili moramo i napadati i braniti se. Ako se dobro ne branimo, jako je teško pobijediti i zato se pripremamo za disciplinu u obrani, ali isto tako sam igračima rekao da bi morali više napadati. Najbitnije je da ritam igre bude žestok i čvrst, a kako se radi o zadnjim kolima u sezoni, sve momčadi su umorne. No, unatoč tome moramo dati sve od sebe i baš zato očekujem jaki ritam igre,' pojašnjava trener Hajduka Joan Carrillo, a osim dulje odsutnog braniča Juranovića, izvan stroja je veznjak Savvas, ali njega će mijenjati Toma Bašić.

On je protiv Osijeka ušao u drugom poluvremenu i imao dva postignuta pogotka i asistenciju, te je uz Futacsa, Ercega, Vlašića i ostale u odličnoj formi. Važno je svakako što se u zadnju liniju vraća bugarski stoper Terziev, koji je otkriće u nastavku sezone.

'Rijeka je momčad koja ima bistru napadačku igru, a mnogo se kreću kada idu naprijed. Cilj im je otvoriti bokove kako bi uspjeli iskoristiti centaršutove ili ući u slobodan prostor. Ima još toga u njihovoj igri, ali to čuvam za sebe i svlačionicu.  Bodovi su isti bez obzira na ime suparnika, a najvažnije je napredovati,' podvlači Carrillo, koji je promovirao sustav 4-3-1-2 i to se pokazuje vrlo plodonosnim jer Hajduk stvara mnogo prilika i postiže golove lakše nego prije.

Dinamo-Hajduk 0:2, 29.kolo 2016./17. (sažetak)

'Igrači znaju za što igramo i još ništa nismo napravili, što znači da bih samo s pobjedom bih bio zadovoljan, no znam da će i Rijeka napraviti sve da dobije ovaj derbi. Kada pobijedimo, vidi se napredak, ako ne, nisam ni zadovoljan,' zaključio je strateg gostiju Joan Carrillo, a zadnji put Hajduk je slavio u Rijeci još na Kantridi. Bilo je to 21. ožujka 2012. i to s uvjerljivih 3:0. Vodio ih je bugarski stručnjak Krasimir Balakov.

Utakmicu će suditi Mario Zebec iz Cestice, koji je vodio i prošlu utakmicu ova dva rivala u Splitu. Završilo je 1:1 i jedanaesterac za Rijeku bio je donekle sporan, ali u globalu je Zebec sudio vrlo dobro.

Najave ostalih utakmica pogledajte na adresi dvoznak.com

Hrvatska 1. liga

Lokomotiva-Inter Zaprešić15:00
Rijeka-Hajduk17:00
Osijek-Slaven Belupo19:00
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Rijeka32247179
2.Dinamo Zagreb33245477
3.Hajduk32188662
4.Osijek32185959
5.Slaven Belupo329111238
6.Lokomotiva321061636
7.Istra 196133891633
8.Inter Zaprešić324131525
9.Cibalia33472219
10.Split33392118

Sljedeće utakmice

16.5.Cibalia-Osijek
16.5.Hajduk-Lokomotiva
17.5.Inter Zaprešić-Split
17.5.Dinamo Zagreb-Istra 1961
17.5.Slaven Belupo-Rijeka