PLAY-OFF EUROPSKE LIGE

Rijeka nije izdržala nalete Genta; domaćin preokrenuo, ali odluka pada na Rujevici

22.08.2019 u 22:24

Bionic
Reading

U prvoj utakmici play-offa Europske lige na stadionu Ghelamco Arena Gent je svladao Rijeku 2:1, a odluka o ukupnom pobjedniku past će za tjedan dana na Rujevici (29. kolovoza)

Rijeka nije uspjela u svojem naumu da ne izgubi kod Genta, ali je ipak došla do pogotka u gostima koji joj daje nadu da u drugih 90 minuta može proći belgijsku momčad te po četvrti puta u povijesti izboriti nastup u skupinama Europske lige.

Ulog je velik, jer nije u pitanju samo šest europskih utakmica nego i Uefini milijuni, plasmanom u grupnu fazu Rijeka bi zaradila oko tri milijuna eura (bez premija za pobjede i remije) te tako pokrila dobar dio godišnjeg proračuna. No do toga ostvarenja još je dalek put, jer Rijeka pred svojim navijačima protiv kvalitetnijeg suparnika mora loviti rezultatski minus.

Nakon ispadanja Osijeka i Hajduka, sastav s Rujevice zadnji je hrvatski predstavnik u Europskoj ligi (ako ne računamo Dinamo koji ima realne šanse za plasman u Ligu prvaka), ali pred Bišćanovim dečkima težak je posao kako bi produljili europsku sezonu i poboljšali koeficijent hrvatskog nogometa.

U prvom dijelu Rijeka je bila pritisnuta na svoju polovicu, zapravo na takvu taktiku se odlučio trener Igor Bišćan – oslanjanje na čvrstu obranu te poneku ubojitu kontru.

Sve je to solidno funkcioniralo, brojna ubacivanja igrača belgijske momčadi nisu stvarala previše poteškoća organiziranim i koncentriranim gostima.

Ipak, u 36. minuti vidjeli smo sjajnu šansu Genta, Owusu je uzeo loptu Acostyju, Depoitre je gurnuo za Jaremčuka koji je sam izbio pred Prskala, no loptu je umjesto u gol poslao visoko na tribine. Malo i sreće za hrvatskog predstavnika.

Rijeka je dalje strpljivo čekala te dočekala priliku da šokira Gent. U 39. minuti Čolak je spustio loptu u kaznenom prostoru, a Halilović natrčao i zabio za vodstvo.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vimeo

U nastavku je domaćin odmah krenuo prema Rijekinim vratima. Obruč se stezao, a u 57. minuti zatresla se gostujuća mreža. Jaremčuk je pobjegao po lijevoj strani kaznenog prostora i ubacio, a Depoitre je iz blizine poentirao za izjednačenje – 1:1.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vimeo

Igrači Genta krenuli su po preokret i on se dogodio 14 minuta kasnije. Lustig je ubacio, a Depoitre je zabio glavom za 2:1.

Nešto kasnije mogao je Gent do novog pogotka, ali dva najopasnija pojedinca u redovima domaćina, Depoitre i Jaremčuk nisu bili precizni u 79. odnosno 80. minuti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vimeo

Na kraju je dvoboj završio trijumfom Belgijanaca 2:1, ali ponavljamo, sve je tu još uvijek otvoreno. Ne sumnjamo da će sljedeći četvrtak rasprodana Rujevica gorjeti.

  • +18
NK Rijeka - Aberdeen; 3. pretkolo Europske lige, 8.8.2019. Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

GENT: Kaminski, Asare, Plastun, Ngadeu, Lustig, Dejaegere (Bezus 63), Odjidja, Owusu, Jonathan David (Kubo 89), Depoitre, Jaremčuk (Verstraete 83)

RIJEKA: Prskalo, Župarić, Capan, Punčec, Kvržić (Velkovski 69), Raspopović, Halilović, Lepinjica, Lončar, Acosty (Iglesias 79), Čolak (Puljić 86)