reakcije na ždrijeb

Rijeka i Osijek definitivno su najgore prošli, Dinamo bi trebao proći

14.07.2017 u 18:57

Bionic
Reading

Na ždrijebu 3. pretkola Lige prvaka i Europske lige, koji je u petak održan u Nyonu, najlošije je prošao Osijek koji će, ukoliko izbaci Luzern, za suparnika imati nizozemskog velikana PSV iz Eindhovena.

PSV je 23 puta bio prvak Nizozemske, a posljednji puta u sezoni 2015–16. Jedini naslov prvaka Europe osvojili su 1988. godine, a protekle sezone bili su treći u nizozemskom prvenstvu, iza Feyenoorda i Ajaxa.

  • +3
Europska liga, 2. pretkolo: Osijek - Luzern Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Od 2013. godine trener im je nekadašnji nizozemski reprezentativac Philip Cocu (46), koji je najveći dio igračke karijere proveo u PSV-u i Barceloni. Napadač Luuk de Jong (26), koji je prošle sezone u domaćem prvenstvu upisao 8 golova i 7 asistencija, kapetan je PSV-a, ali najvažniji igrač je veznjak Davy Pröpper (25). Treba istaknuti i urugvajskog napadača Gastóna Pereira (22), koji je zabio 10 golova u prvenstvu Nizozemske, te dva ofenzivna beka, desnog braniča Kolumbijca Santiaga Ariasa i lijevog beka Jetroa Willema.

Osijek je u četvrtak u prvom susretu drugog pretkola Europske lige u Gradskom vrtu pobijedio švicarski Luzern sa 2-0, a uzvratni susret je 20. srpnja u Luzernu.

Teškog protivnika dobila je i Rijeka, koja bi u 3. pretkolu Lige prvaka išla na Red Bull Salzburg, koji je četiri godine uzastopce prvak Austrije.

  • +20
HNK Rijeka - The New Saints, 2. pretkolo Lige prvaka Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

 'Preuranjeno je davati bilo kakve komentare na ždrijeb Lige prvaka. Prvo moramo proći drugo pretkolo protiv The New Saintsa, čekaju nas i utakmice u hrvatskom prvenstvu i trenutno smo koncentrirani isključivo na iduću utakmicu. Mnogi su nas već spojili sa Salzburgom s obzirom na rezultate prvih utakmica, ali pričekajmo. Bilo koji suparnik u Ligi prvaka zaslužuje respekt, neovisno o tome što nam je ždrijeb donio. Salzburg je kvalitetna ekipa, ali o njima eventualno možemo razgovarati kada dođemo do te utakmice, odnosno nakon uzvrata',  rekao je zamjenik sportskog direktora Rijeke Ivan Mance.

Prošle sezone Salzburg je ispao u zadnjem pretkolu Lige prvaka od zagrebačkog Dinama, a potom je europski put nastavio u Europskoj ligi, ali nije uspio proći skupinu u kojoj su bili Schalke, Krasnodar i Nica.

Od ove godine trener im je bivši njemački nogometaš Marco Rose (40), koji je radio u omladinskom pogonu Salzburga od 2013. Protekle sezone najbolji strijelci Salzburga bili su korejski napadač Hee-chan Hwang (21), koji je zabio 16 golova u svim natjecanjima, te Japanac Takumi Minamino (22) sa 14 pogodaka. No, najbolji igrač austrijskog prvaka je reprezentativni veznjak Kosova Valon Berisha (24), koji je u prvenstvu ubilježio 7 golova i 9 asistencija.

Za Salzburg igraju i dvojica Hrvata, bivši stoper Šibenika Duje Ćaleta-Car (20) i branič Marin Pongračić (19), koji je ovog ljeta stigao Muenchena 1860.   Rijeka je u prvoj utakmici 2. pretkola LP svladala sastav The New Saints sa 2-0 potpuno nadigravši velške amatere te je veliki favorit za prolazak dalje.

Hajduk će, ako prođe bugarski Levski, u 3. pretkolu Europske lige vjerojatno igrati protiv danskog Brondbyja. U prvom susretu danska momčad slavila je kod kuće sa 2-0 protiv finske Vaase.

  • +3
Europska liga, 2. pretkolo: Hajduk - Levski Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Potencijalne suparnike respektiramo, ali u ovom trenutku o njima još ne razmišljamo. O nekim idućim utakmicama možemo razmišljati tek nakon povratka iz Sofije. Idemo korak po korak', prokomentirao je ždrijeb napadač Hajduka Ante Erceg.

 Brondby je bio drugi u domaćem prvenstvu, a njihov najbolji igrač je finski centarfor Teemu Pukki, koji je prošle sezone zabio 25 golova u svim natjecanjima. Dansku momčad od prošle godine vodi njemački trener Alexander Zorniger (49).

 Hrvatski viceprvak Dinamo će u 3. pretkolu Europske lige vjerojatno igrati protiv norveškog Odda, kojeg od 2008. vodi trener Dag-Eilev Fagermo (50).

'Mislim da smo sa taktičkog stajališta dobili vrlo discipliniranog protivnika. Znamo kako igraju Skandinavci, dosta tvrdo. Jaki su u tom segmentu, ali sigurno imaju nedostataka. Ne znam puno o njima i trebamo ostati fer i džentlmeni, čekajmo konačni rezultat iz njihove uzvratne utakmice pa onda možemo pričati o protivniku u Europi', kazao je novi trener Dinama Mario Cvitanović.

Na polovici norveškog prvenstva Odd je na 9. mjestu sa 22 boda, odnsono deset bodova manje od vodećeg Rosenborga. U 15. kola igrači Odda zabili su samo 12 pogodaka (gol-razlika 12-16).

 Najbolji strijelac kluba je kanadski napadač Olivier Occéan (35) sa tri gola u svim natjecanjima. Po dva pogotka postigli su finski napadač Riku Riski (27) i branič Espen Ruud (33).

Dinamo je prije tri godine u prijateljskoj utakmici pobijedio norveški klub sa 4-0, a u tom susretu dvostruki strijelac bio je Armin Hodžić.