završeno ep u futsalu

Ricardinho je oduševio, ali i žalimo što Hrvatske nije bilo na njegovom 'partyju'

12.02.2018 u 06:55

Bionic
Reading

Ono što je 2016. godine na Euru u Francuskoj napravila nogometna reprezentacija Portugala, sada je to u Ljubljani uspjelo i njihovim zemljacima u futsalu. Naime, po prvi su put postali europski prvaci, a povezuje ih činjenica da su im se u finalima ozlijedili najbolji igrači, Ronaldo odnosno Ricardinho, te da su do naslova došli tek nakon produžetaka

Iako je Španjolska u Sloveniju stigla kao apsolutni favorit prvenstva, a uz bok su joj bile i reprezentacije prepune naturaliziranih Brazilaca - Italija, Kazahstan, Azerbajdžan i Rusija - naslov je odnijela ipak momčad s najboljim igračem ovog sporta - Ricardinhom

  • +9
Portugal - europski prvak u fustalu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

I upravo je Ricardinho bio jedan od najvažnijih igrača finala. Već u 58. sekundi doveo je Portugal u vodstvo, ali branitelj naslova je preko Tolre u 19. i Lina u 32. preokrenuo. I dok se već očekivalo novo španjolsko slavlje, Portugal je uveo golmana i s igračem više u polju stigao u 39. minuti do izjednačenja golom Coehla.

Dodatni drama nastala je u prvom dijelu produžetka kada se ozlijedio Ricardinho te s nogom zamotanom ledom šepajući napustio dvoranu Stožice. Ipak, nesmotrenost Španjolaca košta ih je naslova, jer u zadnjoj minuti utakmice napravili su šesti, akumulirani prekršaj kojeg je Coelho 40 sekundi pretvorio u pogodak odnosno zlato za Portugal.

Ricardinho je uz taj naslov dobio i trofej za najboljeg igrača ali i strijelca, sa sedam pogodaka.

Iako je kod nas futsal, posebice pojavom MNK Futsal Dinama, dobio na popularizaciji, o ovom se Euru, a koji se održavao samo 100-titnjak kilometara od Hrvatske nije ni pisalo ni govorilo. Razlog je vrlo jednostavan. Hrvatske tamo nije bilo, iako je svojom kvalitetom to zaslužila.

A zašto je nije bilo? Odgovor znaju u HNS-u jer oni i dalje čuvaju izbornika Matu Stankovića, koji nije uspio na dubrovačkom kvalifikacijskom turniru preskočiti Francusku.

No, nije da Hrvata nije bilo u Ljubljani. U finalu je drugi sudac bio naš Saša Tomić, a mnoge je utakmice, pa tako i finalni, pratio Robert Grdović, bivši hrvatski reprezentativac a od prije neki dan i trener bez angažmana, s obzirom na sporazumni raskid ugovora s Nacionalom.

'Još jednom, jer dok sam vodio Maribor protiv njegovog Intera smo se borili za prolazak skupine, imao sam prilike gledati Ricardinha uživo. Uistinu je svijet za sebe i drago mi je da je i on postao europski prvak. Portugal je tijekom cijelog tunira bio na visokoj razini i prema prikazanom, posebice u finalu - zasluženo je uzeo naslov. Istina, nije Portugal bio favorit, ali pokazao je konstantu. I baš zbog tog primjera žao mi je što Hrvatske nije bilo na ovom prvenstvu. Prema igračima koje imamo odnosno njihovom znanju, a vidjeli smo da je na prvenstvu bilo i slabijih od nas, zaslužili smo biti na ovom Euru. Pitanje je s kime bi bili u skupini, ali dojam je da bismo se mogli probiti najmanje do drugog kruga, ao nda tko zna', poručio je jedan od najvećih hrvatskih igrača ovog sporta, Robert Grdović.

Možda i odgovorni u HNS-u shvate kakvo nam je veselje uskratio Mate Stanković.