JASNO POSTAVLJEN CILJ

Repeša: Na Eurobasket se moramo kvalificirati!

12.04.2012 u 15:30

Bionic
Reading

Hrvatski košarkaški savez objavio je u četvrtak plan priprema reprezentacije koja će se tijekom kolovoza natjecati u kvalifikacijama za Eurobasket 2013. godine

Plan pripremnih utakmica

25. 7. Hrvatska - Švicarska
26. 7. Hrvatska - Švicarska
3. 8. Hrvatska - Srbija
4. 8. Slovenije - Hrvatska
5. 8. Hrvatska - BiH
8. 8. Italija - Hrvatska
9. 8. Hrvatska - Italija

'Ne želim podcijeniti suparnike, no Hrvatska se jednostavno mora kvalificirati na Eurobasket koji se iduće godine igra u Sloveniji', sukus je razmišljanja Jasmina Repeše, izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije pred kojom je kvalifikacijski turnir za to natjecanje.

Sasvim je jasno da i Hrvatski košarkaški savez slijedi tu Repešinu misao, jer pripreme ekipe su pomno isplanirane, u gusti raspored ubačen je priličan broj testnih utakmica, a sve ne bi li Hrvatska protiv Ukrajine, Austrije, Mađarske i Cipra opravdala ulogu favorita i dohvatila Eurobasket 2013. godine.

Čak je odbijen i poziv na turnir u njemački Bamberg kako ionako gust raspored priprema na kraju ne bi postao opterećenje reprezentaciji. Odlazak u Njemačku ostavljen je za neko drugo vrijeme.

Kvalifikacije za Eurobasket

18. 8. Hrvatska - Cipar
21. 8. Ukrajina - Hrvatska
24. 8. Hrvatska - Mađarska
27. 8. Austrija - Hrvatska
2. 9. Cipar - Hrvatska
5. 9. Hrvatska - Ukrajina
8. 9. Mađarska - Hrvatska
11. 9. Hrvatska - Austrija

'Cilj nije samo plasman na Europsko prvenstvo u Sloveniji, nego i stvaranje sustava koji će biti prepoznatljiv, homogen i koristan i nakon Eurobasketa. O imenima reprezentativaca ne bih sad govorio, o njima i o stručnom stožeru ćemo za mjesec dana kad završe sva prvenstva, no s mnogo igrača sam već razgovarao', kazao je Repeša i dodao kako Hrvatska ima jako dobru bazu košarkaša, posebno u visokoj liniji.

'Tko god će biti na popisu, a pritom mislim i na mlade igrače koji će se iz nižih kategorija eventualno tek priključiti seniorima, participirat će u igri momčadi, a ne sjediti na klupi.'


O suparnicima nije štedio na superlativima. Posebno se koncentrirao na Ukrajince.

'Ukrajina ima puno ozbiljniju momčad nego što to prosječni ljubitelj košarke zna. Oni su svakako favoriti, naravno, uz Hrvatsku. Austrija i Mađarska imaju dosta mladih i dobrih igrača, te dvije reprezentacije su vrlo dobre. Nije to floskula, no danas zaista svi rade, puno i dobro i to se vidi.'

Na kraju, riječ, dvije i o Eurobasketu. Ključna misao u Repešinu razmišljanju je - motivacija.

'Ne prihvaćam činjenicu da igrači nisu motivirani za nacionalni dres i ne očekujem otkaze igrača. Druga je stvar ako je netko ozljeđen, no očekujem i iskrenost u razgovorima, pa ćemo onda odlučiti što je u tom trenutku najbolje za sve', ustvrdio je odlučni izbornik i zaključio:

'Svi moramo biti maksimalno motivirani i u Sloveniji ostvariti bolji rezultat nego li je to bio slučaj na prethodnim natjecanjima.'

Pripreme reprezentacije kreću 15. srpnja u Svetom Martinu na Muri i od tada do početka kvalifikacijskih utakmica 18. kolovoza Hrvatske će odigrati niz pripremnih utakmica protiv respektabilnih suparnika. Protiv Švicaraca igrat će se dvije utakmice u Osijeku 25. i 26. srpnja, uslijedit će Ex-Yu kup u Ljubljani od 3. do 5. kolovoza na kojem će se igrači Jasmina Repeše sučeliti reprezentacijama Slovenije, BiH i Srbije, a posljednje dvije pripremne utakmice na rasporedu su 8. i 9. kolovoza kad će se u Trstu i Poreču igrati protiv Italije.