KREĆE LOV NA ZLATO I RIO!

Ratko Rudić bez sjajnog Srbina na ogled s Hrvatskom

09.07.2015 u 14:05

Bionic
Reading

Zbog sporne papirologije Brazilci će ovo ljeto morati bez planiranog vratarskog pojačanja Slobodana Sora. Iako su oni zasad jedini sigurni za Olimpijske igre kao domaćini, Svjetska liga i Panameričke igre bit će im dobra priprema za Rio za koji Hrvatska baš u Bergamu želi rezervirati kartu

Kladite se pametno uz Tportal i Dvoznak.com: Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje

Kažu da se sudbinu ne može izbjeći, a ona je htjela da Hrvatska i Brazil igraju i u skupini (večeras, prvi susret Hrvatske na turniru) Svjetske lige i na Svjetskom prvenstvu u Kazanju. Poveznica je, jasno, Ratko Rudić, najtrofejniji vaterpolski stručnjak koji je prihvatio izazov i odlučio od Brazila stvoriti reprezentaciju koja će se na Olimpijskim igrama kao domaćin boriti za nešto više od samog sudjelovanja.

'Imamo još puno toga za napraviti kako bismo dosegli razinu jedne Hrvatske. Nemamo neke iluzije da možemo ugroziti Hrvatsku,' govorio je još prije tri mjeseca legendarni brk prilikom jednog od čestih dolazaka u Hrvatsku kako bi njegovi igrači dobili stvaran doticaj s najboljim što vaterpolo pruža.

Tako su Brazilci još ranije krenuli u stvaranje reprezentacije za zelenim stolom. Felipe Perrone tu je već neko vrijeme, a od novijih i Josip Vrlić, hrvatski centar koji nikada nije igrao za Barakude (iako bi sada dobro došao), pa i nije bilo većih smetnji u njegovom procesu dobivanja državljanstva. Bilo je zato u slučaju srpskog golmana Slobodana Sora koji je prije mjesec dana odletio sa završnice srpskog doigravanja kako bi bio nazočan za dobivanje dokumenata, no praktički zgotovljena stvar se izjalovila.

Zbog FINA-e koja je odjednom je rekla da igrač koji je već igrao za neku reprezentaciju mora minimalno jednu godinu igrati u Brazilu, a Soro je bio tek tri mjeseca član Fluminensea. Sve je bilo spremno da zaigra, brazilska vlada dala je suglasnost slučaju koji će 'donijeti koristi državi', no Soro će vrlo vjerojatno pričekati do Olimpijskih igara.

'Soro je bio s nama, no kako se saznalo da neće moći igrati odletio je nazad u Srbiju gdje je dobio sina,' kazao je Ratko Rudić koji će se tako među vratnicama morati pouzdati u Antonellija i Matosa.


Da i u ostatku brazilske reprezentacije ima kvalitete, pokazao je i inerkontnentalni turnir Svjetske lige gdje su Brazilci dogurali sve do finala. Tamo uz Sora nije bilo ni Vrlića, bio je tek Perrone, a Brazilci su izgubili tek od Australije dva puta (prvo kolo 10:13, finale 6:9). No imali su Brazilci tu i sreće jer su u četvrtfinalu igrali s Japanom, a u polufinalu s Kinom što je i više nego poželjan ždrijeb. Uz Perronea koja je prva violina istaknuli su se Delgado (također naturalizirani Španjolac) i Gomes.

Uoči Bergama Rudić je nakon treninga u Sao Paulu odveo svoje igrače i na sparinge s Italijom, pa su odigrali i jednu utakmicu prije tri dana kada su postigli tri gola, a primili 12. Svjetska liga im može koristiti samo kao priprema za Panameričke igre, kasnije i za Olmpijadu. Lani su Brazilci uzeli pokraj Kineza sedmo mjesto, a slična borba bi trebala biti i ove godine.

'Glavni cilj su nam Panameričke igre i pripremamo formu za srpanj. Možemo se boriti s SAD-om, lani smo igrali dvije izjednačene utakmice, a bili smo bez Perronea i Vrlića,' dodao je Rudić.

Dok će Brazilci ovu završnicu iskoristiti pod parolom bitno je sudjelovati, ona Hrvatska je otići do samog kraja što po kvaliteti itekako može i četverokutu sa Srbijom, Mađarskom i Italijom tražit će drugi naslov, ujedno prvi nakon 2012. godine. Da i oslabljena bez nekoliko nositelja igre (Dobud, Bošković, Obradović Muslim) ima kvalitetu, pokazivala je kroz skupinu Svjetske lige gdje je oba puta i nikad kompletna svladala i Talijane i Crnogorce, ali i prije desetak dana u Rimu kada je još jednom pobijedila Italiju, kasnije i potpuno deklasirala Mađarsku. U odnosu na taj rimski turnir, izborniku Tucku se vraća Obradović, tu je i Bukić, oko Dobuda i dalje nema vijesti, Bošković se oprostio od reprezentacije, a Muslim će na raspolaganju biti za Svjetsko prvenstvo.

'Mi smo od početka ove sezone zacrtali Bergamo kao naš glavni cilj gdje bismo mogli pobjedom ishoditi putnu kartu za Rio De Janeiro. Zadovoljan sam načinom na koji se pripremamo, iza nas je turnir u Italiji koji nam je dobro došao. Uvijek je lijepo pobijediti na takvom oglednom turniru, sve to podiže samopouzdanje unutar kolektiva. Na nama je sada da u ovih nekoliko dana na dobar način finiširamo pripreme pa onda put Bergama po najviša ostvarenja,' izjavio je Tucak.

Proteklog tjedna Hrvatska je u Rijeci trenirala zajedno sa SAD-om, a u subotu odigrala i kontrolnu utakmicu i u završnici uzela pobjedu s 12:9. S Mađarskom će se u srijedu odlučivati i pobjednik skupine, time i nešto lakši ždrijeb do potencijalnog finala iako je zapravo svejedno hoće li u polufinalu to biti Srbija ili Talijani na domaćem terenu.

'Nećemo preskakati utakmice. Prvo nam je na redu Brazil, a svi znamo tko ga vodi. Ratko Rudić okupio je dobru ekipu, sigurno da je sadašnji Brazil još mnogo jači od trenutka kada ga je Rudić preuzeo. Oni nam neće biti lagan protivnik. Tek nakon te prve utakmice imamo pravo razmišljati o Mađarskoj, pa tek onda o Kini,' riječi su izbornika Tucka koji je u Bergamo poveo 15 igrača, a morat će se zahvaliti dvojici.

Iako je Vukičević odigrao odličan turnir u Rimu, vjerojatno će on ostati izvan zapisnika, s njime i Macan koji pokraj stare garniture bekova gubi bitku s Buljubašićem iako po odigranom ove sezone treba svakako dobiti prednost, kao i Vukičević prije Bukića koji se tek vraća nakon bolesti.