FIFA_SP_2018.svg

ZNAJU SVE O dansKOJ

Rakitićeva iskrena izjava o osvajanju titule svjetskog prvaka i umirovljenju; dotakao se i Neymara!

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u petak je odradila posljednji trening u Roščinu, a tijekom popodneva preselit će u Nižnji Novgorod, gdje je u nedjelju 1. srpnja od 20 sati čeka ogled protiv Danske u osmini finala SP-a. Upravo o tom dvoboju s pogledom prema naprijed govorio je otvoreno raspoloženi Ivan Rakitić

Hrvatski vezni red, na čelu s Lukom Modrićem i Ivanom Rakitićem na ovom svjetskom prvenstvu, od strane mnogih stručnih komentatora proglašen je najboljim i najučinkovitijim. Mi se samo nadamo da će tako i nastaviti, te da ideja o umirovljenju, a koju nam je najavio Ivan Rakitić ipak neće još dobiti prigodu za realizaciju.

No, za to treba nam i pobjeda protiv Danske, koju je najavio upravo veznjak Barcelone.

'Jako su ozbiljna reprezentacija. Mislim da nije slučajno da su 18 utakmica bez poraza. Kompaktni su, znaju što moraju raditi u svakom trenutku utakmice. Prema naprijed imaju jako brze i neugodne igrače koje je teško čuvati, a Eriksen je jedan od najboljih playmakera u svijetu, tako da se moramo dobro pripremiti za njega. Zaslužili su biti među posljednjih 16 na Svjetskom prvenstvu, a mi ćemo se potruditi da se ovdje zaustave', kazao je Rakitić u petak na posljednjoj novinskoj konferenciju u Roščinu.

Velike komplimente na račun Luke Modrića rekao je još jedan velikan - Robert Prosinečki . Za 'Velikog Žutog' Luka Modrić je najbolji veznjak svijeta. Kako na to gleda Rakitić?

'Ako je on to rekao, onda je sigurno u pravu jer tko bolje poznaje nogomet od Robija? Slažem se s njim, Luka je najbolji igrač u povijesti hrvatskog nogometa, a velik je i kao osoba. On je naš kapetan i mi njega pratimo. Užitak je igrati s njim u reprezentaciji, užitak je igrati protiv njega u Španjolskoj. Nadam se da možemo i dalje zajedno uživati i da će naš put završiti tek posljednjeg dana Svjetskog prvenstva'.

Vaši suigrači iz Barcelone, Messi i Yerri Mina, guraju dalje na SP-u?

'Drago mi je za sve suigrače iz Barcelone da su uspješni. Naravno da u utakmici protiv Lea nisam navijao da dobro prođe, ali u svim ostalim utakmicama osim protiv nas navijam za svoje suigrače. Jako mi je drago zbog Mine, jer i zabio je gol za svoju reprezentaciju, koji zaslužuje sve najbolje'.

Neymar s Brazilom također 'gura dalje'. No, ima i puno kritika na njegov račun?

'Meni je Neymar jedan od najdražih igrača! Uvijek sam govorio da bih da uvijek volio imati u svojoj ekipi. Ima svoj određeni način igre koji ne paše uvijek svima, ali to je on. Da to ne radi, ne bi bio to što je. Uživa u nogometu koji igra s jako puno rizika i za mene je jedan od najboljih na svijetu. Drago mi je da se ne boji ozljede i želim mu da s reprezentacijom ode jako daleko'.

Je li za vas posebna motivacija što je svaka utakmica možda posljednja ove zlatne generacije?

'Pa ne znam je li posljednja, tek trebamo odigrati protiv Danske. Na nama je samo da nastavimo igrati kao do sada, da se bacamo na glavu i da uživamo u ovom trenutku. Ići ćemo korak po korak i vidjeti što će biti. Želimo da se naš put nastavi. Kada naš put stane, pogotovo ako to bude podizanje trofeja prvaka svijeta, u tom se slučaju svi možemo umiroviti. Neću imati problema s tim'.

Kao i svima, tako je i Rakitiću stiglo pitanje o usporedbi ove i generacije iz 1998. godine, koja je u Francuskoj uzela svjetsku broncu.

'Svi znamo da su oni za nas idoli. Oni su nam pokazali put kojim moramo ići. Sad ih moramo zaboraviti. Imamo ovdje Dražena Ladića koji je bio bitan u svim utakmicama. No to je iza nas. Mi želimo ispisati svoju povijest. Sve što su postigli, zbog toga su heroji. Možemo dostići sve što su oni postigli, pa čak ih i nadmašiti. To nam ne treba biti teret. Želimo pokazati svijetu da imamo prave igrače, pravu reprezentaciju i da živimo za naš dres. To želimo pokazati i protiv Danske. Želimo da za 20 godina pričaju o našoj generaciji, a ne više o generaciji '98'.

  • +37
SP 2018., skupina D: Hrvatska - Island Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Španjolska i Hrvatska na posljednjim se natjecanjima često susreću. Postoji mogućnost da i u četvrtfinalu opet odmjere snage?

'Baš sam o tome malo prije pričao sa suprugom. Čini se da ne možemo jedni bez drugih. Za mene su Španjolci prvi favoriti na Svjetskom prvenstvu, iako su imali teške tri utakmice. Taj način i ta sigurnost s kojom oni igraju je za mene najbolji. Znam reprezentaciju, znam igrače koji tamo igraju i vjerujem da su prvi favoriti. Želim im sve najbolje, ali želim im da stanu u četvrtfinalu. No prije svega imamo Dansku, a oni Rusiju'.

Igrali ste i s Modrićem i s Iniestom. Možete li ih usporediti?

'Jako je teško usporediti Luku i Andresa. Jedan i drugi su s drugom svijeta. Imam tu čast da u klubu i reprezentaciji igram s dva najveća igrača na svijetu na svojim pozicijama. Ne samo da uživam i učim svaki dan od njih. To je najljepše što ti se može dogoditi. Jako sam sretan i blagoslovljen jer imam tu priliku. Nadam se da s Lukom nije gotovo i da možemo još puno više napraviti zajedno. S Andresom, u kojem sam našao prijatelja za cijeli život, je gotovo jer odlazi u Japan. Luku vidim kao starijeg brata za kojeg uvijek navijam, osim kada igramo jedan protiv drugog'.

Kako se Vi i Luka Modrić nosite s pritiskom?

'Taj pritisak je uvijek prisutan. No otkako smo se okupili rekao sam i ponavljam istu stvar: Moramo uživati u ovom natjecanju, jer Svjetsko prvenstvo je najljepše natjecanje koje postoji. Mi igrači bi svake godine igrali ovo natjecanje. Kada pogledamo kako su ljudi uzbuđeni za vrijeme Mundijala to nam čini sretnima. Pritisak je tu, ali u pozitivnom smislu. Želimo da navijači budu ponosni i da slave s nama. Ovo je velika prilika za nas i nadam se da ćemo na kraju dana proslaviti veliki uspjeh s našim obiteljima i prijateljima'.

Zadužen za snimanje Danske bio je Ognjen Vukojević. Kakav je plan, čekati svoju priliku iz polukontre i kontre ili ih napasti od prve minute i pokušati povesti što ranije?

'Mi bi voljeli da već u prvom poluvremenu bude 3:0 za nas. Mi ćemo krenuti ozbiljno od prve minute, napast ćemo. Oni su iskusni, poznajem većinu igrača i bit će teško. Ako će dugo stajati 0:0, bit će još teže. Moramo se držati plana, izbornik priprema sve detalje i vjerujem da nas nemaju čine iznenaditi. Na nama je da se dobro postavimo i preuzmemo inicijativu. Želimo ići dalje i to je najbitnije'.

Pitanje je i tko će zaigrati od prve minute, Brozović ili Badelj?

'Izbornik će o tome odlučiti. On će najbolje procijeniti tko je najoptimalnija opcija za ovu utakmicu. On će naći pravo rješenje. Najvažnije je da smo složni, a ne tko igra. Kada smo skupa onda smo pravi i to je naš pravi put'.

  • +16
Hrvatski reprezentativci odradili su zadnji trening u Roščinu uoči odlaska u Nižnji Novgorod na utakmicu protiv Danske Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal