FIFA_SP_2018.svg

BLIŽI SE DANSKA

Subašić stigao pred novinare i istaknuo podatak zbog kojeg cijela Hrvatska mora biti zabrinuta

Bionic
Reading

Hrvatska se u miru Roščina, ali ovog četvrtka možda i najtoplijeg dana od njezina boravka u svojoj trening bazi, priprema za Dansku

Hrvatska je u osmini finala. Sljedeći protivnik, u nedjelju, na stadionu u Nižnji Novgorodu, s početkom u 20 sati po srednjoeuropskom vredemu, je Danska. A prvi sugovornik novinarima, na pressici u Roščinu bio je vratara Monaca Danijel Subašić

Oprezan kao i izbornik Dalić, na upit o tome tko je favorit, Subašić je bio oprezan.

'Nema favorita. To se pokazalo na ovom Svjetskom prvenstvu. Svatko svakog može pobijediti. Ovo je osmina finala, obje reprezentacije će ići 200 na sat i nadam se da ćemo mi biti te sreće da ćemo proći dalje', odgovorio je Subašić.

  • +37
SP 2018., skupina D: Hrvatska - Island Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Hrvatska je svoje mjesto u osmini finala osigurala već u drugom kolu, dok su Danci i Francuzi u međusobnom ogledu birali između Hrvatske i druge momčadi D skupine. Kasnije je ispalo da je to Argentina. No, je li Hrvatska sretna ovakvim raspletom?

'Francuska je jedna od pet reprezentacija koje pretendiraju na osvajanje naslova. No mislim da je Danska pokazala da je odlična momčad koja nije izgubila 18 uzastopnih utakmica. Imaju Eriksena koji je sjajan i sigurno nam neće biti lako', istaknuo je Subašić podatak o danskom nizu bez poraza zbog kojeg mora biti zabrinut svaki hrvatski navijač.

Koga se najviše bojite u danskoj reprezentaciji?

'Kao ekipa su jaki i tvrdi. Iz tog kolektiva kao najjači izlazi Eriksen, ali ne volim isticati pojedince'.

Hrvatska je u prva tri kola upisala tri pobjede. S toga su i očekivanja velika, pa i raste pritisak.

'Sigurno da smo odigrali tri utakmice na visokom nivou, pobjedili tri dobre repezentacije, ali to sada želimo zaboraviti. Ispunili smo prvi cilj, ali sada želimo korak više'.

Baš kao i prije par dana kada je govorio Kalinić, i Subašić je podsjetio na veliku golmansku ulogu. Jedna greška može biti kobna. A to se na turniru često puta vidjelo.

'Pozicija vratara je malo drugačija od igrača. Sve se lako uočava. Mislim da ovo Svjetsko prvenstvo ima puno sjajnih vratara koji brane u manjim klubovima, ali su ovdje pokazali da su klasa'.

  • +41
SP 2018., skupina D: Hrvatska - Argentina Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Eriksen je specijalist za slobodne udarce i udarce iz daljine. Proučavate li ga?

'Imamo stožer i trenere koji to analiziraju. Uvijek gledamo i pratimo u današnjem svijetu nogometa. Imamo super stožer koji sve secira tako da ćemo sve znati uoči utakmice'.

Mnogi već sada, nakon prolaska u osminu finala, ovu generaciju uspoređuju s onom 'brončanom iz 1998. godine. Kolika je želja da se i o vama priča jednog dana?

'Svaka čast njima, oni su nam svima bili idoli, ali ovo je nešto drugo. Pred nama je Danska, naše prvo finale i nju moramo pobijediti da bi pričali o nečem više'.

Danci su nam pričali da se kod njih najviše spominje '96 godina (op.a. u tom je dvoboju Hrvatska deklasirala Dansku u Sheffieldu 3:0). Svi je pamte po jednom detalju, pa tako i Danijel Subašić.

'Po lobu Davora Šukera'.

  • +40
SP u nogometu, skupina D: Hrvatska - Nigerija Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Možemo li reći da je ovo utakmica istine za ovu generaciju?

'Ova utakmica donosi puno. Možda nije najveća. No ako nastavimo kao u prve tri utakmice onda će biti puno lakše svima'.

Očekuje se da će se Danci braniti i pokušati iznenaditi iz kontre. Koiliko Vam to (ne)odgovara?

'Odgovara ako ćemo mi dominirati, ali Danska je dobra iz polukontre i kontre. Danska je odlična iz prekida i sigurno neće biti lako. No vjera nakon prve tri utakmice je tu i samo tako trebamo nastaviti dalje'.

Izbornik je rekao da je Danska poput Islanda, samo za klasu bolja. Je li priprema za tu utakmicu onda slična?

'Po meni je Danska puno bolja od Islanda. Priprema je uvijek ista i uvijek gledamo sebe. Analizirat ćemo njih, ali bitno je da mi budemo pravi. Uvijek se vraćamo na te prve tri utakmice, ali to je to. Tako treba nastaviti, zaključio je Subašić te za kraj dodao kako se ovakva atmosfera osjećala i prije dvije godine na Euru u Francuskoj.

EUFORIJA

Opet je cijela Hrvatska bila uz Dalića i dečke; ovo su najluđe fotografije iz gradova...

Pogledaj galeriju
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal