VN ABU DHABIJA

Räikkönenova pobjeda za posve neizvjesnu završnicu

04.11.2012 u 16:16

Bionic
Reading

Finski vozač Kimi Räikkönen pobjednik je Velike nagrade Abu Dhabija. Što je bitno za ukupni redoslijed, Fernando Alonso je osvojio drugo, dok je Sebastian Vettel završio kao treći

Za Räikkönena je ovo bila devetnaesta pobjeda u karijeri, ali i prva nakon povratka Formuli 1. Posljednji je put slavio u Belgiji 2009. godine. Kada govorimo o stanju na vrhu recimo da je sada Vettelova prednost u odnosu na Alonsa deset bodova (255-245). Do kraja prvenstva su ostale još dvije utrke.

Izuzetno uzbudljiva je bila Velika nagrada Abu Dhabija u kojoj se događalo sve i svašta. Kako na samom vrhu redoslijeda, tako i među svim ostalim bolidima na stazi.

Taj drugi dio karavane je bio zanimljiv iz aspekta što je vodeći u ukupnom redoslijedu Vettel startao u utrku kao posljednji, zbog pogreške njegovog Red Bulla tijekom službenog treninga dan ranije (nedostatna količina goriva za kontrolu, op.a.). Vettel je, prolazeći sve bolide bitno sporije od sebe, nailazio na mnoge probleme, ali je maestralno obavio sve poteškoće i nakon polovice staze već je bio u gornjem domu redoslijeda.

Istovremeno, na vrhu se također svašta događalo. Zbog kvara na bolidu vodeći Lewis Hamilton je morao odustati nešto prije sredine utrke. Alonso je još u prvom krugu prošao pored drugog Red Bullovog vozača Marka Webbera, koji je, pak, kasnije u utrci odustao. Događali su se i veliki sudari tijekom utrke, a najspektakularniji je bio Rosbergov let preko bolida Naraina Karthikeyana.

Dvanaest krugova prije kraja utrke sigurnosno vozilo se maknule sa staze i tada je borba onih najboljih kulminirala. Kimi Räikkönen je vodio, a iza njegovih leđa su velike borbe vodili Alonso, Button i Vettel, koji je konstantno pokušavao napasti Britanca.

Vettel je tri kruga prije kraja prošao Buttona i došao do trećeg mjesta, dok je Alonso, pak, sustavno spuštao prednost u odnosu na vodećeg Räikkönena, ali do kraja ipak nije ugrabio pobjedu.

Pred vozačima slijedi utrka u glavnom gradu Teksasa Austinu, dok sezona završava Velikom nagradom Brazila u Sao Paulu.

Velika nagrada Abu Dhabija, rezultati:

1. Kimi Räikkönen (Lotus-Renault) 1:45.58:667
2. Fernando Alonso (Ferrari) +0.8
3. Sebastian Vettel (Red Bull) +4.1
4. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +7.7
5. Pastor Maldonado (Williams-Renault) +13.0
6. Kamui Kobayashi (Sauber-Ferrari) +20.0
7. Felipe Massa (Ferrari) +22.8
8. Bruno Senna (Williams-Renault) +23.5
9. Paul di Resta (Force India-Mercedes) +24.1
10. Daniel Ricciardo (STR-Ferrari) +27.4...

Ukupni redoslijed:

1. Sebastian Vettel 255
2. Fernando Alonso 245
3. Kimi Räikkönen 198
4. Mark Webber 167
5. Lewis Hamilton 165 ...

Redoslijed konstruktora:

1. Red Bull Racing Renault 422
2. Ferrari 340
3. McLaren Mercedes 318
4. Lotus Renault 288
5. Mercedes 136...