GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Raheem Sterling: umjesto u zatvoru, završio u reprezentaciji!

  • +98

SP BRAZIL-osobne karte svih sudionika

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Dennis Grombkowski

Bionic
Reading

Engleska danas velike nade polaže u 19-godišnjeg mladića, ali prije samo devet mjeseci izgledalo je da će i on postati samo jedan na listi propalih talenata. Što se promijenilo?

Andy Hunter

piše za Guardian, medijski partner 2014 World Cup Experts' Networka za Englesku. Pratite ga na Twitteru: @ AHunterGuardian

U posljednje 24 godine, Liverpool nije tako ozbiljno konkurirao za naslov kao što je to bio slučaj protekle sezone, a Raheem Sterling bio je jedan od ključnih igrača u toj momčadi. No još prošle jeseni bio je poznatiji po aktivnostima izvan terena nego na njemu i zbog toga je prva četiri mjeseca sezone mahom proveo na klupi, što mu je bilo izuzetno frustrirajuće.

Sve se promijenilo nakon otvorenog razgovora s Brendanom Rodgersom. 'On mora srediti svoj život, razumjeti da ima veliku priliku u jednom od najvećih klubova na svijetu i koncentrirati se na svoju karijeru', upozorio ga je tada Liverpoolov menadžer koji vrlo rijetko kritizira svoje igrače u javnosti. Kao bivši trener mlađih kategorija, prema mladim igračima odnosi se zaštitnički, ali je Sterling njegovo strpljenje doveo do granice.

Dvije optužbe za fizičke napade u 12 mjeseci su, premda obje odbačene, ponukale Liverpoolova trenera da ozbiljno upozori igrača, koji je – na dobrobit kluba i reprezentacije – prihvatio sugestije. Za početak je preselio iz Liverpoola u obližnji obalni gradić Southport, što su prije njega napravili brojni Liverpoolovi nogometaši. Među ostalima i Kenny Daglish i Steven Gerrard.

Kao šestogodišnjak je s obitelji emigrirao s Jamajke i novi dom pronašao u sjeverozapadnom Londonu. Igrama u okolici Wembleyja privukao je pažnju QPR-ovih skauta. Zbog ponašanja je izbačen iz standardnog školskog sustava i tri je godine proveo u školi specijaliziranoj za problematičnu djecu. Njegov tadašnji učitelj mu je jednom rekao: 'Ako nastaviš ovako, do 17. ćeš godine ili igrati za Englesku ili biti u zatvoru.'

Najviše zasluga za uspjeh mladog Sterlinga ima njegova majka Nadine. Bojeći se da će joj se sin priključiti lokalnoj bandi, odlučila je napustiti London kad im je interes većih klubova za Raheemom pružio priliku. Liverpool je bio najbrži i, za početni iznos od 450.000 funti (koji je kasnije narastao do dva milijuna) osigurao dolazak mladog krila.

U prvom nastupu za klub čekao ga je najljući rival, Evertonova mlada momčad, i na samom početku susreta su ga 'pokosili'. Dvojbe Liverpoolove delegacije predvođene Kennyjem Dalglishom o tome hoće li se krhki petnaestogodišnjak uspjeti snaći u klubu i u, za koju godinu, Premier ligi, dobile su odgovor kada je Sterling nastavio kao da se ništa nije dogodilo i prvom prilikom uzvratio Evertonovom lijevom beku.

Nekoliko mjeseci kasnije Sterling je debitirao za prvu momčad pod Royom Hodgsonom u završnici prijateljske utakmice s Borussijom Mönchengladbach. Dalglish ga je, kao sedamnaestogodišnjaka, tri puta uvodio kao zamjenu u Premier ligi. Njegov jeprocvat počeo dolaskom Rodgersa koji ga je postavio ga u prvu momčad na svom trenerskom debiju na Anfieldu u kolovozu 2012. protiv aktualnog prvaka Manchester Cityja.


Krajem godine, potpisao je petogodišnji ugovor s klubom. 'Zahvalan sam treneru što mi vjeruje. Za mladog igrača to je najvažnije', Sterling mu se javno zahvalio.

Premda su mu svi oko njega pomagali, zasluge za njegov napredak u prošloj sezoni pripadaju prvenstveno njemu samome. Radeći po posebnom programu znatno je ojačao, što je na svojoj koži osjetio snažni branič Tottenhama Younès Kaboul, nakon remplanja na utakmici koju je u ožujku Liverpool dobio 4-0. Deset ovosezonskih golova svjedoči o njegovoj znatno boljoj efikasnosti pred protivničkim vratima, a zbog sve boljeg razumijevanja igre, mogao je kvalitetno nastupati na više pozicija i nametnuti se kao jedan od ključnih igrača u Liverpoolovu pokušaju da dođe do naslova.

'Ako ga se bude dobro koristilo i ako mu se pruži mogućnost da igra kako zna, na strani ili na vrhu romba u veznom redu, mogao bi biti jedna od zvijezda SP-a', nimalo ne dvoji Rodgers. 'Kao devetnaestogodišnjak je bio jedan od najboljih igrača u jednoj od najkompetitivnijih liga na svijetu. Pokazao je da može igrati u natjecanju punom nogometnih zvijezda i najbolje igre pružati protiv najboljih momčadi – Arsenala, Uniteda i Cityja. Ako bude jednako siguran, mogao bi biti među igračima koji će obilježiti SP. No za to ga se mora ispravno koristiti.'

GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Ovaj tekst tportal vam donosi u suradnji s The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Networka.

Engleska tportal.hr