PRODULJILI ŠTRAJK

Radnici odlučni: 'Visi li' otvaranje SP-a o tankoj niti?

09.06.2014 u 12:23

Bionic
Reading

U iznimno bučnoj atmoseri odlučnih radnika, prenose svjetski mediji, produljen je štrajk radnik podzemne željeznice u Sao Paulu gdje se za tri dana treba otvoriti nogometni mundijal

Iako je pokrajinski guverner Geraldo Alckmin najavio kako će svaki radnik podzemne željeznice koji u ponedjeljak ne dođe na posao dobiti otkaz - radnike nije uspio uplašiti. Na iznimno bučnom sindikalnom sastanku lideri uopće nisu dozvoljavali mogućnost prestanka štrajka i izglasali su produljene neposluha.

'Naša je namjera štrajk produljiti i u vrijeme trajanja mundijala. Mi želimo riješiti problem, ali i od vlasti očekujemo da pokušaju isto,' istaknuo je vođa sindikata Altino Prazeres za brazilski O Globo.


Sud je štrajk proglasio nelegalnim, ali radnici ne mare. Obećana im je, tvrde poslodavci, povišica od 8 posto, no oni traže 12 i očito nemaju namjeru odustati. Tijekom do sada petodnevnog štrajka ulice najmnogoljudnijeg grada južne polutke potpuno su zakrčene, svijetom oblaze vijesti o kolonama u duljini od nepojmiljivih više od 200 kilometara.

Još ako na dan otvaranja očekivano kulminaciju dosegnu i protesti protiv enormnih troškova organizacije SP-a, sve je moguće. Fifa će sigurno učiniti sve što može da se dvoboj odigra po rasporedu, ali ako (posebno 'važnija') publika ne bude mogla doći do stadiona sve će postati vrlo upitno.

Policija koristi nasilne metode, ali otpor se, čini se, ne smanjuje