kalkulacije

Puno je još kombinacija kako do osmine finala, ali jasno je samo jedno - Hrvatska u utorak mora pobijediti Škotsku

19.06.2021 u 08:54

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u petak je u Glasgowu, u okršaju protiv Češke (1:1) stigla do prvog boda u D skupini Eura, te ostala u utrci za plasman u osminu finala

Iako je nakon prvog poluvremena protiv Češke sve izgledalo sumorno i deprimirajuće, jer pogotkom Patrika Schicka, Češka je protiv Hrvatske imala vodstvo 1:0, a ni igra Dalićevih izabranika nije ostavljala previše prostora za optimizam, dvije promjene, odnosno ulasci Luke Ivanušeca i Brune Petkovića, te lucidnost Andreja Kramarića samo dvije minute nakon početka nastavka, i sjajna završnica Ivana Perišića - vratili su Hrvatsku u igru za prolazak u osminu finala.

Iako je na prošlom Euru Portugal prošao skupinu, kao treći, s tri osvojena boda, možda bi i u slučaju poraza od Češke te pobjedom protiv Škotske u utorak, i Hrvatska prošla u sljedeću fazu.

Na svu sreću, sada ipak imamo i taj jedan bod, kojeg s dodatna tri protiv već spomenutih Škota, stvaraju ipak puno realnije opcije da bi kao jedna od četiri najbolje trećeplasiranih reprezentacija mogli u nokaut-fazu natjecanja.

Nažalost, trenutno se imaju za igrati još utakmice drugog kola u dvije skupine, i nemoguće je napraviti konkretniju analizu, odnosno koliko bi reprezentacija uopće moglo imati tih famoznih četiri boda.

Hrvatskoj je ionako jedino važno u utorak, na Hampden Parku pobijediti Škotsku, što će naravno biti izazovan zadatak, jer nakon remija Škota na Wembleyju, sada su i oni u igri za prolazak u osminu finala.

Jedino što je u D skupini sigurno, jest da Hrvatska do osmine finala ne može s prvog mjesta. Vodeće Češka i Engleska imaju po četiri boda i u međusobnom će okršaju odlučivati o pobjedniku skupine. U slučaju remija, te bi dvije momčadi i ostale na vrhu, a kao pobjednici dalje bi prošli Česi.

Hrvatska u osminu finala može i kao druga, i kao treća, a može ispasti i u slučaju pobjede nad Škotskom

Ono što Hrvatsku ostavlja u utrci za osminu finala jest pobjeda nad Škotskom. Postoji i opcija osvajanja drugog mjesta, ali za to nam treba pomoć Engleza, koji bi morali pobijediti Čehe. Može i osjetnijom gol-razlikom, a tada bi Hrvatskoj bilo dovoljno i 1:0 protiv Škotske. U slučaju takvog raspleta, Englezi bi bili prvi, mi i Česi imali bi po četiri boda, a onda bi se gledala gol razlika, koja je sada na strani Čeha (oni +2, mi -1). Budu li Hrvatska i Češka izjednačeni i po gol-razlici (primjerice, Engleska pobijedi 2:0, a Hrvatska 1:0), dalje bi išli Česi zbog većeg broja postignutih golova.

Bude li u Londonu 2:0 za domaćina, a Hrvatska pobijedi 2:1, onda bi Hrvatska i Češka bile potpuno poravnate i presudio bi manji broj kartona. Hrvatska trenutačno ima četiri žuta, Češka tri.

Hrvatska može proći i kao treća, jer u osminu finala prolaze i četiri od šest najboljih trećeplasiranih i tu bi četiri osvojena boda, na koja cilja Dalić, trebala biti dosta. Iako, kao što smo rekli, još se moraju odigrati utakmice drugog kola u još dvije skupine, te će se tek tada moći raditi kalkulacija postoji li četiri reprezentacije koje mogu osvojiti četiri boda.

Zasad je moguće da u skupini A tri reprezentacije imaju četiri i više bodova. Švicarska bi morala pobijediti Tursku, a Italija biti bolja od Walesa. Svi ostali raspleti nude drugačije kalkulacije. U skupini B čak tri reprezentacije mogu imati po šest bodova, no za to bi se trebalo dogoditi čudo da Finci pobijede Belgijance, a Rusi Dance. Ni C skupina nije riješena. U zadnjem kolu međusobno igraju Austrija i Ukrajina, koje su na tri boda (vodeća Nizozemska ima šest bodova), što i ovdje nudi rasplet da dvije reprezentacije imaju po četiri boda. U D skupini je Hrvatska... Dok Skupine E i F moraju još zaključiti drugo kolo.

EURO
Skupina D
HrvatskaČeška1:1
EngleskaŠkotska0:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Češka21104
2.Engleska21104
3.Hrvatska20111
4.Škotska20111
Sljedeće utakmice
23.6.EngleskaČeška
23.6.ŠkotskaHrvatska
Skupina E
ŠvedskaSlovačka1:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Švedska21104
2.Slovačka21013
3.Španjolska10101
4.Poljska10010
Sljedeće utakmice
19.6.ŠpanjolskaPoljska
23.6.ŠvedskaPoljska
  • +69
Hrvatska - Češka, 2. kolo, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL