riječ stručnjaka

Nenad Gračan posve otvoreno o najvećem problemu u igri hrvatske reprezentacije: To nam se ponavlja...

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u drugoj utakmici D skupine došla je do prvog boda na ovogodišnjem Euru. Konačnih 1:1 protiv Češke ostavljaju Dalićevu momčad u kombinaciji za prolazak u osminu finala, ali protiv Škotske, kako su rekli nogometaši, moraju bolje

Hrvatska je u Glasgowu odigrala dva različita poluvremena, što je na koncu i rezultiralo remijem 1:1 protiv Češke. Sami igrači djelovali su prilično razočarano, prije svega svojom izvedbom, posebice u prvom poluvremenu.

Ipak, slika iz drugog dijela, budi nadu i vraća optimizam. Jer i izbornik Dalić je reagirao, te za razliku od utakmice protiv Engleske, bolje ukomponirao momčad, vrativši Andreja Kramarića na polušpicu, gurnuvši Brekala na krilnu poziciju.

'Lako je sada nama poslije utakmice biti pametan i pričati. Mislim da je izbornik imao ideju kako da budemo opasniji, da ugrozimo Čehe. Nije tu problem je li igrao Kramarić, Vlašić, ili netko treći. Najvažnije je da nismo tako homogeni. Nismo djelovali opasno, a što nam se ponavlja. A to je problem. Bili smo dosta rezervirani', rekao je na početku svoje analize 59-godišnji Nenad Gračan, bivši nogometaš te bivši hrvatski izbornik U-21 reprezentacije.

Je li taj problem lošijeg ulaska bio u pritisku zbog poraza od Engleske?

'Možda i je to dodatni problem, jer kada igraš utakmicu koju ne smiješ izgubiti, jasno je da je pritisak. Mi s četiri boda možemo proći dalje, a onda tko zna. Sve se može otvoriti. Talijani su s tri boda osvajali svjetska prvenstva. Mislim da je primarno ustrajati, vratiti atmosferu, a koja je poljuljana iz svih ovih razloga koje sam spomenuo'.

Čini se da ipak ima nade za Hrvatsku, jer nakon primljenog gola, iz penala koji možda i nije trebao biti sviran, Hrvatska je vrlo brzo, preko Rebića mogla do izjednačenja. To ipak potvrđuje da dečki imaju volje i snage?

'Slažem se, ali definitivno mislim da smo mi trebali bolje. Jer Česi nisu bolji od nas. Mislim da ih previše respektiramo. Ali eto, vidjeli smo reakciju, vidjeli smo gol. Moj je dojam da smo u drugom dijelu čak i bili bliži pobjedi' .

Što možemo očekivati od utakmice protiv Škota? Je li nas ovo drugo poluvrijeme uspjelo okuražiti?

'Vjerujem da izbornik zna najbolje što treba napraviti, ali i da su igrači svjesni svoje uloge. Jer bez obzira tko igrao, protiv Škotske svatko od njih mora dati svoj maksimum, a onda se možemo nadati i pravom rezultatu'.

Igrači koji su ušli, a tu prije svih mislim na Ivanušeca, pokazao je koliko može donijeti dobroga reprezentaciji?

'Teško je govoriti o pojedincima, ili spominjati Ivanušeca, ili Vlašića. Jer svi ti igrači koji su tamo, svoj su poziv zaslužili. Znači da im izbornik vjeruje, ali da oni moraju biti spremni u datom trenutku ispuniti svoju zadaću. Kvalitetu, znanje i u konačnici, iskustvo, ova reprezentacija ima. Vjerujem da nam sljedeći krug neće izbjeći, a s tom jednom pobjedom, dobili bi strašno samopouzdanje', završio je Nenad Gračan.

  • +69
Hrvatska - Češka, 2. kolo, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal