DOBAR IZBOR

Pun pogodak; Hrvatska dobiva idealnog protivnika

28.01.2014 u 15:56

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija na pragu je dogovora o odigravanju prijateljske utakmice s Nigerijom kao pripremu za predstojeće Svjetsko prvenstvo koje će se igrati u Brazilu

Predsjednik Nigerijskog nogometnog saveza Aminu Maigari obznanio je novinarima kako će svoj pripremni ogled za predstojeći SP vjerojatno igrati protiv Hrvatske.

'Još čekamo odgovor iz Hrvatskog nogometnog saveza da nam potvrdi datum, no to će definitivno biti nakon prijateljske utakmice s Meksikom', kazao je Maigari.

Nigerija će na Svjetskom prvenstvu igrati u skupini s Bosnom i Hercegovinom, Iranom i Argentinom te u Nigeriji smatraju kako bi ogled protiv Hrvatske bila idealna priprema za prvenstvo.

'Znamo da Hrvatska i Bosna i Hercegovina dijele granicu i da praktički igraju istim stilom. Zato smatramo da bi utakmicom protiv Hrvatske nama bio dobar pokazatelj onoga što bismo mogli očekivati od Bosne na Svjetskom prvenstvu', kazao je.

Utakmica protiv Nigerije bio bi pravi potez Hrvatskog nogometnog saveza, jer je Nigerija u ovom trenutku možda i najbolja afrička reprezentacija i odličan izbor za pripremu.


Reprezentacija Nigerija aktualni je afrički prvak i momčad koja uz Ganu ima vjerojatno najviše igrača visoke klase u svojem kadru. Igraju iznimno brzim stilom igre, što su i pokazali u posljednjoj prijateljskoj utakmici protiv Italije, koja je završila 2:2, gdje su i jedna i druga ekipa tijekom susreta uspjele stvoriti gotovo pa tucet izvrsnih prilika pred protivničkim vratima.

Uobičajeno koriste formaciju 4-2-3-1 ili 4-3-3, a glavna su im snaga napadačka krila, gdje najčešće igraju Victor Moses (Liverpool) i Ahmad Musa (CSKA Moskva), a tercet upotpunjava središnji napadač Emenike, koji igra za Fenerbahče. Ključeve veznog reda drži John Obi Mikel (Chelsea), od kojeg započinje većina akcija, a momčad je to koja se pouzdaje u brzi protok lopte i direktnu igru.

Slično kao i većina afričkih zemalja, najveći je problem igra u obrani, gdje često pokazuju taktičke manjkavosti, od postavljanja ofsajd-zamki do adekvatnog pokrivanja na tijekom prekida. Transformacija napad - obrana također nije idealna pa je momčad često ranjiva u kontranapadima te u slučaju dubinske lopte na njihovoj polovici. Sve te nedostatke otkrili su u prošloj prijateljskoj utakmici Talijani, a bio bi ovo i vrlo koristan ispit za hrvatsku reprezentaciju, s obzirom na to da ćemo se u grupi susresti s Kamerunom.