SLOVAČKA

Prvi put na SP-u, a predvođeni 22-godišnjakom

29.05.2010 u 16:30

Bionic
Reading

Nema nam Čeha, ali eto nam zato braće Slovaka prvi put u povijesti na Mundijalu, da zbunjuju svijet gotovo istom zastavom i gotovo istim imenom kao Slovenija, kao i činjenicom da su obje države članice EU nakon socijalističke prošlosti, obje relativni autsajderi prvenstva i da se njihove male zemlje nalaze u istom dijelu Europe

Ali svaka čast Slovacima na prvom mjestu u kvalifikacijama, koje su kao drugi okončali Slovenci, ispred favorita Čeha i Poljaka. Iako su od raspada Čehoslovačke tek sada prvi put na velikom natjecanju, zemlja je to respektabilne nogometne tradicije. Za primjer spomenimo da su za europski naslov Čehoslovačke u Jugoslaviji '76. većinski obol dali slovački igrači. BTW – sjećate li se da su Slovaci u svojoj povijesnoj prvoj utakmici 1994. u Bratislavi nakantali Hrvatsku 4:1?

Danas njihova disciplinirana, motivirana i sve uigranija postava, sa šest - sedam bundesligaških imena te još barem desetak solidnih internacionalaca posloženih oko 22-godišnjeg Napolijevog fantaziste Mareka Hamšika, nije bez izgleda na rubu Afrike: u skupini ih čekaju Novi Zeland, zatim Paragvaj, pa tek onda branitelj naslova Italija.

Slovaci imaju kvalitetnu osovinu ekipe: od novog Evertonovog golmana Muche, preko Liverpoolova ratnika Škrtela na centarhalfu, ekstratalentiranog kapetana Hamšika (koji je sa 102 talijanske utakmice iza sebe odavno prestao biti žutokljunac), do opasnog Bochumova finišera Šestaka. Vodi ih Vladimir Weiss iz čuvene slovačke nogometne obitelji, koji je kao igrač s bivšom državom dogurao do četvrtfinala u Italiji '90. Ulogu kapetana pomalo neobično je dodijelio Hamšiku. 'Točno je da imamo starijih i iskusnijih, ali Marek je nevjerojatno nadaren, uz to igrač svjetske klase. Pružao je velike partije na svakoj poziciji na koju bih ga stavio; vrijedi zlata koliko je težak', objašnjava popularni Weiss, pod čijom su palicom Slovaci za godinu i pol napredovali tridesetak mjesta na FIFA-inoj ljestvici.

PROGNOZA: Opet su imali sreće sa ždrijebom. Proći će skupinu, a to bi moglo značiti da će hokej na ledu, barem na neko vrijeme, izgubiti primat popularnosti u Slovačkoj.