PRIPREME ZA SP

Protiv Talijana za provjeru vlastite snage

22.07.2010 u 15:44

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija, u sklopu dvanaestodnevnih priprema u Poreču, odigrat će dva prijateljska susreta s reprezentacijom Italije. Prvi susret igra se već u subotu u porečkoj sportskoj dvorani Žatiki, s početkom u 18 sati, a nedjeljni susret dviju reprezentacija u Puli igra se u nešto kasnijem terminu, u 20.30 u dvorani Mate Parlova

Najava skorašnjeg košarkaškog duela, ali i informiranje novinara o tijeku priprema bili su povod konferenciji za medije kojoj su prisustvovali kapetan reprezentacije Roko Ukić, izbornik Josip Vranković, stručni tajnik Boris Jakimenko te ispred domaćina predsjednik Košarkaškog saveza Istarske županije Alen Benković.

Izbornik Josip Vranković ocijenio je termin utakmica preranim, no da će najavljene utakmice s reprezentacijom Italije, koja je respektabilan protivnik, biti dobar test trenažnih segmenata.

Pojasnio je da talijanska reprezentacija igra kvalifikacije od 2. kolovoza za odlazak na Europsko prvenstvo te su počeli s pripremama prije više od mjesec dana, što može značiti i da su za ovaj susret možda spremniji.

'Više smo koncentrirani na kvalitetu, nego na količinu treninga', kazao je kapetan reprezentacije Roko Ukić. Dodao je da našim dečkima u predstojećim dvjema utakmicama nije toliko važan rezultat, koliko to da odmjere snage. 'Reprezentacija Italije sigurno će biti pravi protivnik, budući da ima i dva NBA igrača', kaže kapetan naše repke.

Jedan je od istaknutijih igrača iz talijanske reprezentacije i Andrea Bargnani, koji je igrao s našim kapetanom prije dvije godine u istom klubu u Toronto Raptorsu. Kolege novinare iz slovenskih medija posebno je pak zanimalo što naši reprezentativci misle o slovenskoj košarkaškoj reprezentaciji s kojom će igrati u istoj skupini na SP-u, tim više što je Gašpar Vidmar također stigao iz Toronta.

'To je ekipa koju možda najbolje znamo od svih koje su na SP-u. Igrao sam s Lakovićem, Vidmarjem u istom klubu, tako da tu nema nepoznanica, možda ćemo mi biti njima više nepoznanica jer imamo izmjena. To je ekipa koju treba respektirati, no to je jedna utakmica u skupini koja može bit jako bitna, ali i sasvim nebitna', kazao je Ukić.

Kako je kazao stručni tajnik Boris Jakimenko, rade se kondicijski treninzi, ali i na taktici, a našim košarkašima savjetima pomaže i Toni Kukoč. Svi igrači došli su pripremljeni, što je nadzirao glavni kondicijski trener Luka Milanović. Ante Tomić ozlijeđen je i, prema riječima izbornika, trebat će oko dva tjedna 'laganijeg tempa'.

'Fraktura nije velika pa ne bi trebao dulje od tjedan dana biti odvojen od parketa, ali ostali dio priprema će biti tu s reprezentacijom i radit će prilagođeni trening', kazao je novinarima Vranković.

Iako se očekivalo, Delaš i Radošević ipak se nisu priključili reprezentaciji na pripremama u Poreču. 'Delaš ima povredu leđa, a Radošević je već u Zadru igrao s povredom prsta pa smo smatrali da je bolje da izliječe ozljedu, nego da ih forsiramo', veli za tportal Jakimenko.

S reprezentacijom je još nekoliko dana u Poreču i Toni Kukoč koji, kako nam je usput kazao, nakon subotnje utakmice odlazi put Splita. Nije bio na konferenciji za novinare, jer, kaže, ne voli da se sve vrti oko njega, no rado pomaže reprezentaciji savjetima.

'Toni je došao pomoći Joki savjetima i iskustvom. To je njihov dogovor i u Savezu smo to apsolutno podržali', pojasnio je Tonijev angažman Jakimenko.