treća sreća

Prosinečki ostaje na klupi BiH i vodi ih na Euro kroz Ligu nacija, a u kvalifikacijama je postavio i jedan zanimljiv rekord

18.10.2019 u 20:57

Bionic
Reading

Robert Prosinečki ostaje izbornik BiH koja je jedina reprezentacija bez ijednog domaćeg igrača

Robert Prosinečki ostaje izbornik Bosne i Hercegovine, objavio je to tamošnji nogometni Savez nakon sjednice Izvršnog odbora. Prosinečki je već drugi puta bio na rubu odlaska s klupe BiH. Nakon što su ga nagovorili da ostane na klupi nakon poraza od Armenije, sada su mu oprostili poraz od Grčke.

Na mjesto izbornika BiH Prosinečki je došao u siječnju prošle godine i odmah napravio veliki uspjeh u Ligi nacija u kojoj je izborio plasman u elitni razred. Početna euforija malo je splasnula nakon loših kvalifikacija za Euro 2020. godine. BiH je neočekivano poražena na gostovanjima u Finskoj i Armeniji čime je izgubila nadu da će na Euro s prvog mjesta, a onda ih je dotukla i grčka koja im je izbila nadu za osvajanje drugog mjesta u skupini.

Do kraja kvalifikacija moraju još odigrati s Italijom i Lihtenštajnom, ali to će biti samo uigravanje za dodatne kvalifikacije koje su izborene kroz Ligu nacija. U njima će na klupi i dalje biti Prosinečki.

'Na danas održanoj sjednici Izvršnog odbora NS/FS BiH u Sarajevu, razmatrani dosadašnji rezultati „A“ selekcije u kvalifikacijskim utakmicama za Europsko prvenstvo 2020. godine. Posebna pažnja je posvećena analizi rada stručnog stožera, kao i rezultatima u kvalifikacijskim utakmicama „A“ selekcije protiv reprezentacija Finske i Grčke. Prošlog mjeseca Izvršni odbor NS/FS BiH, je na sjednici održanoj 10.09.2019. godine, donio jednoglasnu odluku kojom je dao punu podršku izborniku Robertu Prosinečkom u daljem radu. Analize koje su tada dostavljene od strane Tehničkog odbora su pokazale da su šanse za direktan plasman na EURO 2020. minimalne', napisali su u priopćenju iz Saveza BiH pa dodali:

'Svjesni trenutka i realnih pokazatelja da ekipa teško može ostvariti direktni plasman kroz grupnu fazu kvalifikacija, IO NS/FS BiH je dao zadatak izborniku i stručnom stožeru da na najbolji mogući način pripreme ekipu za posljednje utakmice kvalifikacija i eventualnog baraža u ožujku 2020. godine. Poduzete su i određene dodatne aktivnosti na pripremama za ciklus kvalifikacija u listopadu, a rezultat ovih aktivnosti je bila utakmica protiv reprezentacije Finske u Zenici. Poslije toga je došla utakmica u Grčkoj, koja je pokazala mnogo slabosti i problema u ekipi, pogotovo nedostatak kontinuiteta igranja na visokom nivou dvije utakmice u tri dana', zaključili su.

Uz Prosinečkog je vezan i jedan poseban rekord u ovim kvalifikacijama. Reprezentacija BiH je jedina od 55 reprezentacija koje se natječu za odlazak na Euro koja u svojim redovima nema baš niti jednog igrača iz domaćeg prvenstva. Mediji u susjednoj državi ovo predbacuju Prosinečkom smatrajući da si nije dao truda obići domaće klubove.