U REALNE OKVIRE...

Proračun Snježne kraljice: Ispod ovoga više ne možemo...

30.12.2014 u 15:28

Bionic
Reading

Svima nam je pao kamen sa srca nakon zahladnjenja jer smo 26. prosinca prilikom inspekcije Međunarodnog skijaškog saveza (FIS) imali samo 20 posto potrebnih količina snijega. No, zahvaljujući povoljnoj vremenskoj prognozi, a i ugledu koji sljemenska utrka ima u svijetu skijanja dobili smo zeleno svjetlo, kazao je na konferenciji za novinare u Zagrebu direktor slalomskih utrka Svjetskog kupa na Sljemenu Vedran Pavlek

Zagreb će 4. siječnja, po jubilarni 10. puta ugostiti najbolje slalomašice svijeta, a dva dana kasnije, 6. siječnja, održat će se i sedma muška slalomska utrka, no organizatori su i ove godine strahovali da se ponovi 2014., kada su zbog toplog vremena utrke otkazane po prvi puta u povijesti.

'FIS je jako riskirao s dopuštenjem za održavanje utrka, jer je trenutku inspekcije samo 20 posto staze bilo spremno, ali zahlađenje i snijeg koji je pao u nedjelju omogućio nam je da u miru pripremimo utrke. Već danas se dio od ukupno 34 snježna topa seli s Crvenog na Zeleni spust, a potom i na Plavi spust i Činovničku livadu kako bi se pokušalo i te staze, ovisno o o temperaturama i kočini vode, pripremiti za trening i otvoriti i za građanstvo. Sljeme još uvijek ima veliki problem s vodom potrebnom za zasnježivanje, a nadam se da ćemo do idućeg izdanja 2016. godine napraviti novo akumulacijsko jezero i riješiti nedostatak vode,' kazao je Pavlek, koji je dodao kako je za prošlu, neodržanu 'Snježnu kraljicu' proračun bio 24.5 milijuna kuna, a ove godine će biti tri milijuna kuna manji.

'Proračun ovog jubilarnog, 10. izdanja je 21.5 milijuna kuna s tim da 75 posto tog iznosa pokrivamo iz komercijalnih izvora, sponzorskih, TV-prava i ulaznica, a 25 posto nam daje Grad Zagreb. Raduje nas činjenica da ovaj komercijalni dio raste iz godinu u godinu, pogotovo prodaja TV-prava na naše utrke koji su iznimno gledane u svijetu. Ovaj proračun zapravo je minimalan, ispod toga teško možemo ići obzirom da svake godine moramo donositi i odnositi kompletnu infrastrukturu potrebnu za utrku,' kazao je Pavlek.

Na ženskoj slalomskoj utrci, čija je prva vožnja u nedjelju u 10 sati, a druga u 12.45 sati nastupit će četiri mlade hrvatske skijašice - Leona Popović, Saša Tršinski, Iva Mišak i Matilda Šola, a na muškoj utrci 6. siječnja s počecima u 15. i 18.10 sati na startu će se pojaviti ozljedama načeti Ivica Kostelić, Natko Zrnčić-Dim i naša nova nada Filip Zubčić, te Matej Vidović, Istok Rodeš i Elias Kolega.


Uz tradicionalne utrke, u nedjelju 4. siječnja nakon ženskog slaloma održat će se i humanitarna utrka legendi, na kojoj će se uz neizbježne Alberta Tombu, Janicu Kostelić, Niku Fleiss, Bojana Križaja i drugih po prvi puta na Sljemenu nastupiti i Michaela Dorfmeister, Jure Franko i Kalle Palander.

'Iako je financijska situacija nepovoljna i mada smo bili primorani bitno umanjiti sredstva kojima Grad Zagreb pomaže organizatorima velikih sportskih natjecanja, procijenili smo da su skijaške utrke Svjetskog kupa na Sljemenu ima izuzetnu važnost za promociju našeg grada. U naš grad dolaze najbolji skijaši i skijašice svijeta, a uz njih i brojni novinari, koji će imati prilike uživati i u našem dosad najbogatijem adventskom programu. Za građane Zagreba je lijepa vijest što će se već danas otvoriti Činovnička livada za građanstvo, a od 8. siječnja građani Zagreba i gosti će imati priliku skijati i na Crvenom spustu,' kazala je zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek.

Konferenciji je nazočio i ministar turizma Darko Lorencin, koji je istaknuo važnost promocije Zagreba i Hrvatske kroz sljemenske utrke, koja je najčinkovitija jer ulazi u kategoriju programa koji se ne može kupiti kroz oglašavanje.

'Snježna kraljica je jedina manifestacija koja se svake godine redovito održava u Hrvatskoj, a ima izravni prijenos i odličnu gledanost na najgledanijim televizijskim kanalima nekih od naših najvažnijih ciljanih tržišta,' izjavio je Lorencin.

Utrke na Sljemenu će pratiti oko 500 domaćih i stranih novinara, izravan prijenos ide u 25 zemalja svijeta, a njemačka TV-postaja ZDF dolazi u Zagreb s ekipom od 28 ljudi. U prošlih devet izdanja 'Snježne kraljice' utrke je pratilo više od 200 tisuća gledatelja, a u 9 ženskih i 6 muških utrka hrvatski skijaši i skijašice su imali čak šest postolja - od čega Ivica Kostelić četiri, s tri druga i jednim trećim mjestom. U sedam od ukupno 15 utrka slavili su skijaši i skijašice iz Austrije, a Marlies Schild je s četiri sljemenske krune najuspješnija, dok su po dva puta utrku osvajali Marcel Hirscher i Finkinja Tanja Poutianinen.

Naslove pobjednika iz 2013. godine brane Amerikanka Michaela Shiffrin i Hirscher.