OTIŠAO TOMISLAV BAŠIĆ

Preminuo trener koji je prepoznao talent Luke Modrića

20.02.2014 u 16:49

Bionic
Reading

U KBC Dubrava u Zagrebu u četvrtak ujutro je u 77. godini života preminuo je Tomislav Bašić, istaknuti sportaš, društveni i politički djelatnik, javili su iz Općine Vir u kojoj je Bašić obnašao dužnost zamjenika načelnika

Tomislav Bašić rođen je 1937. godine na otoku Viru. Već od rane mladosti počeo se baviti sportom, a s dvanaest godina započinje nogometnu karijeru u NK Arbanasi. Od šesnaeste godine igra u NK Zadar, za koji nastupa sve do 1958. Tada odlazi u NK Hajduk u Split, da bi nakon godinu dana prešao u NK Šibenik, koji je u to vrijeme bio drugoligaš. Nakon Šibenika nastupa za zagrebačku Lokomotivu i kratko za sisačku Segestu, a 1967. prelazi u američki nogometni klub Saint Louis, gdje igra s tada najpoznatijim jugoslavenskim igračima Šekularcem, Kostićem i Markovićem.

Kao licencirani trener FIFA-e, od 1968. Tomislav postaje trener prve momčadi NK Zadar, gdje je trenirao sve uzraste u proteklih tridesetak godina i vodio školu nogometa. Njegovu školu prošli su vrsni igrači kao što su Saša Bjelanović, Dado Pršo, Marjan Buljat, Giovanni Rosso, Luka Modrić i mnogi ostali. Poznat je bio i kao vrstan boćar te je bio predsjednik Boćarskog kluba Vir. Aktivno je bio uključen u društveni, kulturni i politički život cijele zadarske regije. Bio je član Hrvatske seljačke stranke te dugogodišnji vijećnik Općine Vir, a u dva mandata obnašao je funkciju zamjenika načelnika Općine Vir.