TEŠKA BOLEST

Preminuo je legendarni vozač Don Schumacher, bio je najbrži u 70 posto svojih utrka

22.12.2023 u 08:51

Bionic
Reading

Don Schumacher, legenda moto sporta, preminuo je u 79. godini nakon borbe s rakom pluća

Njegov trkaći tim, NHRA, objavio je tužnu vijest u četvrtak navodeći kao razlog komplikacije povezane s bolešću.

Schumacher je bio uspješan drag racer, a ima i zasluga za osnivanje klase Funny Car. Pobijedio je na oko 70 posto od 560 utrka koje je prijavio.

Legenda o njemu eksponencijalno je rasla kada je postao vlasnik močadi. Njegov tim osvojio je 19 NHRA svjetskih prvenstava i 362 Wally trofeja.

Sastavio je jedan od najimpresivnijih životopisa u povijesti utrka, ali je 1970-ih uzeo slobodno vrijeme kako bi svoju obiteljsku električnu kompaniju razvio u uspješnu globalnu tvrtku.

Vratio se utrkama 1998. kao vlasnik ekipe sa sinom Tonyjem kao glavnim vozačem. Tony je osvojio 86 natjecanja za svog oca.

Osim uspjeha na trkaćoj stazi, također je sport učinio mnogo sigurnijim. Među njegovim sigurnosnim otkrićima bio je krovni otvor za spašavanje koji je vozačima olakšao bijeg od požara.

Također je stvorio sustav za suzbijanje požara koji je vozačima omogućio da ugase vatru bez micanja ruke s upravljača.

Schumacher se još 2015. borio s rakom, ali se uspio vratiti na stazu što je oduševilo vozače.

'Volim ono što radim i nastavit ću raditi to što radim. Ja sam poslovni čovjek i to je ono što radim. Volim utrke. Volim sport NHRA. Volim svoje poslove. Volim svoju obitelj. Volim ono što radim u životu', rekao je Schumacher nakon povratka.

No bolest se vratila, a novu 'utrku' sa zdravljem Don nije dobio.