NAPUSTIO NAS JERRY KRAUSE

Preminuo genijalac koji je u Split dolazio samo zbog Tonija Kukoča

22.03.2017 u 11:10

Bionic
Reading

U utorak je u SAD-u u 77. godini preminuo legendarni glavni menadžer Chicago Bullsa Jerry Krause, čovjek koji je najzaslužniji za dovođenje hrvatskog genijalca Tonija Kukoča u jednu od najboljih momčadi svih vremena

Krajem 90-ih godina, kada je legendarni splitski košarkaš Toni Kukoč dominirao u dresu splitske Jugoplastike, Jerry Krause redovito je dolazio u bivšu državu u dvoranu na Gripama kako bi uživio vidio igrača 'koji može igrati na svih pet pozicija'.

Ukratko, Krause je bio jedan od prvih ljudi koji su bili uvjereni da igrači iz Europe mogu igrati na visokoj razini u NBA ligi.

Na NBA draftu Bullsi su Kukoča izabrali kao ukupno 29. (druga runda) što je tada bio velik rizik jer igrači iz Europe u to vrijeme nisu bili česta pojava u NBA košarci. Tri godine kasnije Kukoč je, nakon dvije sezone u talijanskom Benettonu, odlučio potpisati za Bullse i već u prvoj sezoni oduševio je suigrače i navijače. Kako je Krause s Kukočem pogodio najbolje govori podatak kako je naš košarkaš 1996. dobio nagradu za 'Najboljeg šestog igrača NBA lige.'

Naravno, uz dovođenje Kukoča u Bullse, Krause je jedan od najzaslužnijih što su dvojica vrhunskih košarkaša kao što su Michael Jordan i Scottie Pippen, koji su odveli Bullse do šest titula NBA prvaka, okupila generaciju za koju mnogi poznavatelji kažu da je najbolja u povijesti košarke.

Krause je najzaslužniji i za postavljanje tada nepoznatog trenera Phila Jacksona na klupu Chicago Bullsa, što je bio vrlo riskantan potez. Taj isti Jackson osvojio je s Bullsima svih šest titula NBA prvaka te nakon toga još pet s Los Angeles Lakersima.

Krause, koji je na početku karijere radio kao skaut za NBA ligu, u mirovinu je otišao 2003. godine zbog zdravstvenih problema, a jedan od najbližih suradnika dugi niz godina bio mu je Ivica Dukan, nekadašnji košarkaš splitske Jugoplastike koji od 1992. godine radi kao skaut u Chicago Bullsima.

Nema sumnje da je ova tužna vijest teško pala i 48-godišnjem Toniju Kukoču koji od 1993. godine, kada je potpisao za Chicago Bullse, živi u tom gradu. Trenutačno radi kao savjetnik predsjednika kluba, a neki košarkaški analitičari uvjereni su da bi upravo Kukoč bio sjajna osoba za glavnog menadžera Chicago Bullsa – kluba koji se godinama pokušava vratiti u sam vrh NBA lige.